FOTO/ Polițiștii olteni folosesc de ieri aplicația eDAC de identificare din baza de date română și spațiul Schengen

49

Polițiștii olteni au început de ieri, 31 martie, să folosească aplicația eDAC – o modalitate rapidă și eficientă de verificare a documentelor. Acest sistem de verificare a documentelor de identitate a fost operat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în contextul aderării României la Spațiul Schengen.

Fiecare polițist care își desfășoară activitatea în segmentul stradal, precum și la punctele de control acces în sediile de poliție și la ghișeele serviciilor de cazier are la dispoziție, pe lângă celelalte mijloace tehnice din dotare, și un telefon mobil sau o tabletă de serviciu de pe care accesează în mod securizat aplicația eDAC. Începând din 31 martie a.c., cu ocazia legitimării persoanelor sau al verificărilor autovehiculelor, și polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Olt au la dispoziție dispozitive electronice mobile (tablete sau telefoane) pe care este instalată aplicația eDAC.

,,Prin accesarea aplicației eDAC, polițiștii pot interoga, rapid și eficient, atât bazele de date ale autorităților romane, cât și pe cele ce țin de Spațiul Schengen. Prin utilizarea de dispozitive mobile, se realizează o scanare a documentului prezentat de persoana verificată (carte de identitate, pașaport), aplicația oferind rapid datele de identificare ale acesteia, precum și eventuale alerte, daca există. În urma acestor alerte, privind identificarea persoanelor urmărite, față de care s-au dispus măsuri preventive, persoanelor dispărute, în cazul depistării unui autovehicul furat, precum și în alte situații polițiștii aplicând imediat măsurile legale conform procedurilor și legislației în vigoare, în funcție de specificul fiecărui caz în parte.,, anunță IPJ Olt.

Prin intermediul acestui instrument, polițiștii vor putea realiza mai rapid verificările în teren, astfel fiind simplificată interacțiunea cu cetățenii, în vederea efectuării unui număr mare de verificări.