De azi şi până mâine, un val de praf saharian va traversa țara, de la sud la nord. Poate cădea „ploaie sângerie”

109

Meteorologii anunță că de azi şi până mâine, un val de praf saharian va traversa țara noastră, iar calitatea aerului se va înrăutăţi. Potrivit specialiştilor, nisipul fin din componența norului de praf saharian conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur, care pot afecta sănătatea, așa că este recomandată purtarea măștii de protecție.

Meteorologii anunță că începând de jazi, 29 februarie, și până vineri, 1 martie, un val de praf saharian va traversa țara noastră, din sud către nord. Joi seară, praful saharian, în cantitate mică, se va face resimțit în sudul și sud-vestul țării, urmând ca până vineri seară să traverseze mare parte a regiunilor. Meteorologii spun că, uneori, cerul poate deveni chiar devine roșu strălucitor, iar dacă plouă în aceste zile, praful cade cu el într-o așa-numită „ploaie sângerie” și lasă pete gălbui pe suprafețe.

Praful saharian va înrăutăți temporar calitatea aerului. Poluarea cu particule poate fi foarte mare. De la o concentrație de peste 100 de micrograme pe metru cub, praful din deșert poate irita căile respiratorii și simptomele alergice se pot agrava. Medicii recomandă evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție.