Ciclonul a ajuns în România, doborând arbori, stâlpi, acoperișuri în Tulcea și Constanța! Rafalele au atins pe litoral 120km/h

240

Ciclonul a lovit aseară România, iar astăzi Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis duminică, 19 noiembrie, un nou Cod roșu pentru județul Constanța pentru inundații.

Este dezastru după vijelia puternică de sâmbătă seara care a lovit în mai multe județe. Cel mai afectat este Constanța, unde zeci de mii de oameni au rămas fără apă la robinete și curent electric. Ciclonul Linus (993 hPa) este responsabil de vremea severă din ultimele 24 de ore.

Pe litoral, rafalele au atins 120 km/h. Doar în municipiul Constanța au fost doborâți 99 de arbori, 10 stâlpi de electricitate, 20 de acoperișuri și au fost avariate 25 de autoturisme. 95 de localități din județele Tulcea și Constanța au rămas curent electric. A plouat abundent, iar în jumătatea nordică a Dobrogei s-au acumulat cantități de apă de peste 100 l/mp. În extremitatea sud-vestică a Dobrogei, în zona Băneasa – Șipote (județul Constanța), ploile s-au transformat în ninsori, a fost viscol puternic și zăpada a fost troienită.

DSU anunță că, în urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, s-au înregistrat efecte în 68 localități din 19 județe (AG, BH, BR, BZ, CL, CS, CT, DJ, GL, HD, IL, IS, PH, SV, TR, TL, VL, VS și VN), unde s-a intervenit pentru îndepărtarea unor elemente de construcție de la 26 imobile, cât și pentru degajarea a 215 copaci și 11 stâlpi de electricitate prăbușiți pe carosabil, fiind afectate 51 autoturisme. De asemenea, s-a intervenit pentru evacuarea apei din 4 case, 1 anexă gospodărească, 2 curți și 4 subsoluri (1 la un operator economic, 1 la o instituție publică – spital), cât și de pe o stradă.