Municipiul Caracal împlinește 485 de ani. Primarul Doldurea: Îl vom așeza pe harta României acolo unde îi este locul, făcând din el un pol regional cultural

75

Cel de-al doilea municipiu al Oltului sărbătorește astăzi împlinirea a 485 de ani de la prima atestare documentară. La ceas aniversar al fostei capitale a Romanațiului, primarul le promite caracalenilor că municipiul lor va deveni un pol regional cultural.

,,Orașul in care m-am născut și am ales să trăiesc este o inepuizabilă sursă de bucurie și de amintiri frumoase. Ziua de azi mă surprinde rememorând din istoria veche a Caracalului. Sunt 485 de la prima atestare documentară a municipiului nostru, într-un document de la cancelaria Domnitorului Radu Paisie. Situat în câmpia Romanațiului, Caracalul este însă plin de vestigii care dovedesc locuirea acestui ținut încă din preistorie. Trecutul acestor locuri și ceea ce orașul nostru oferă astăzi prin patrimoniul cultural și istoric, prin tradiții și prin frumusețea sufletelor caracalenilor mă face să simt că locul meu e aici.
Caracalul este universul meu! Împreună îl vom așeza pe harta României acolo unde îi este locul, făcând din el un pol regional cultural, asta mi-am propus acum câțiva ani și pentru asta continui să lupt alături de concetățenii mei, iubitori ai acestei cetăți.,, este mesajul transmis de către primarul Ion Doldurea.

Caracalul este menţionat pentru prima dată într-un hrisov ce datează din 17 noiembrie 1538, prin care Radu vodă Paisie îi dăruieşte lui Radu mare clucer două moşii şi anume Siliştea Bistreţ şi a treia parte din Poiana Urâţii pe care domnitorul le avea cumpărate de la jupâniţa Marga din Caracal (domnitorul Neagoe Basarab), pentru 30.000 de asprii. (Dincă Dana Roxana, Vera Grigorescu, Sabin Popovici – Monografia Municipiului Caracal)

Se află situat între ruinele castrului roman Romula (comuna Reşca, la nord de Caracal) și ale cetății Sucidava (Corabia). În oraș se află ruinele unui turn care a fost atribuit de folclor împăratului roman Caracalla (217), de la numele căruia ar proveni denumirea orașului. O altă opinie ar fi că numele orașului provine din limba cumană sau peceneagă- „kara kale” adică cetatea neagră. Moșia Caracalului a făcut parte inițial din imensa avere a familiei Craioveștilor. Mihai Viteazul și-a făcut aici o curte domnească și o biserică. Tot Mihai Viteazul a ridicat Caracalul la rang de oraș. Oraşul Caracal a fost ridicat la rangul de municipiu prin legea nr. 104/24 noiembrie 1994, fiind al doilea oraş din judeţul Olt, ca urmare a ponderii pe care o deţinea în zonă.

La mulți ani, Caraca! La mulți ani, caracaleni!