Cel de-al doilea municipiu al Oltului sărbătorește astăzi împlinirea a 485 de ani de la prima atestare documentară. La ceas aniversar al fostei capitale a Romanațiului, primarul le promite caracalenilor că municipiul lor va deveni un pol regional cultural.
Caracalul este menţionat pentru prima dată într-un hrisov ce datează din 17 noiembrie 1538, prin care Radu vodă Paisie îi dăruieşte lui Radu mare clucer două moşii şi anume Siliştea Bistreţ şi a treia parte din Poiana Urâţii pe care domnitorul le avea cumpărate de la jupâniţa Marga din Caracal (domnitorul Neagoe Basarab), pentru 30.000 de asprii. (Dincă Dana Roxana, Vera Grigorescu, Sabin Popovici – Monografia Municipiului Caracal)
Se află situat între ruinele castrului roman Romula (comuna Reşca, la nord de Caracal) și ale cetății Sucidava (Corabia). În oraș se află ruinele unui turn care a fost atribuit de folclor împăratului roman Caracalla (217), de la numele căruia ar proveni denumirea orașului. O altă opinie ar fi că numele orașului provine din limba cumană sau peceneagă- „kara kale” adică cetatea neagră. Moșia Caracalului a făcut parte inițial din imensa avere a familiei Craioveștilor. Mihai Viteazul și-a făcut aici o curte domnească și o biserică. Tot Mihai Viteazul a ridicat Caracalul la rang de oraș. Oraşul Caracal a fost ridicat la rangul de municipiu prin legea nr. 104/24 noiembrie 1994, fiind al doilea oraş din judeţul Olt, ca urmare a ponderii pe care o deţinea în zonă.
La mulți ani, Caraca! La mulți ani, caracaleni!