Deputatul Chesnoiu, de Ziua Municipiului Caracal: Mă mândresc că vin dintr-un loc în care eroi nemuritori ai neamului românesc au poposit sau au trăit

82

Cel de-al doilea municipiu al Oltului sărbătorește astăzi împlinirea a 485 de ani de la prima atestare documentară. La ceas aniversar al fostei capitale a Romanațiului, deputatul de Olt Adrian Chesnoiu, fiu al comunității, a transmis un mesaj prin care își arată mândria de a se trage din aceste locuri încărcate de istorie.

,,O toamnă târzie, o zi care pentru mulți e oarecare dar în care unii, mai mult decât alții, vorbesc despre 485 de ani de atestare documentară a Caracalului. Pentru mine este una din zilele în care mă bucur de căldura amintirilor din copilărie, a orelor din școala generală și a poveștilor despre eroi și lupte spuse la gura sobei de către bunici. Așa a fost primul meu contact cu istoria locurilor în care m-am născut, cu trecutul orașului în care am crescut. M-au influențat într-atât încât am ales o carieră militară la o vârstă la care mulți copii încă se bucurau de prezența familiei în fiecare dimineață. Am ales să merg la Liceul Militar. Aveam încă vie în memorie amintirea eroilor Romanațiului, a Brâncovenilor, a prea măritului Domnitor Mihai Viteazu, a legendarului Iancu Jianu, a tricolorului lăsat moștenire de pașoptiștii revoluționari pe câmpia de la Islaz… Mă mândream că vin dintr-un loc în care eroi nemuritori ai neamului românesc au poposit sau au trăit. Aceeași mândrie o simt și astăzi iar 17 noiembrie, în care sărbătorim prima atestare documentară a orașului Caracal, îmi aduce bucuria de a mă ancora din nou în locurile dragi sufletului meu. La Mulți Ani Caracal! La Mulți Ani caracaleni!,, este mesajul deputatului social-democrat Adrian Chesnoiu.

Caracalul este menţionat pentru prima dată într-un hrisov ce datează din 17 noiembrie 1538, prin care Radu vodă Paisie îi dăruieşte lui Radu mare clucer două moşii şi anume Siliştea Bistreţ şi a treia parte din Poiana Urâţii pe care domnitorul le avea cumpărate de la jupâniţa Marga din Caracal (domnitorul Neagoe Basarab), pentru 30.000 de asprii. (Dincă Dana Roxana, Vera Grigorescu, Sabin Popovici – Monografia Municipiului Caracal)

Se află situat între ruinele castrului roman Romula (comuna Reşca, la nord de Caracal) și ale cetății Sucidava (Corabia). În oraș se află ruinele unui turn care a fost atribuit de folclor împăratului roman Caracalla (217), de la numele căruia ar proveni denumirea orașului. O altă opinie ar fi că numele orașului provine din limba cumană sau peceneagă- „kara kale” adică cetatea neagră. Moșia Caracalului a făcut parte inițial din imensa avere a familiei Craioveștilor. Mihai Viteazul și-a făcut aici o curte domnească și o biserică. Tot Mihai Viteazul a ridicat Caracalul la rang de oraș. Oraşul Caracal a fost ridicat la rangul de municipiu prin legea nr. 104/24 noiembrie 1994, fiind al doilea oraş din judeţul Olt, ca urmare a ponderii pe care o deţinea în zonă.