Vremea se răcește, ploile și ninsorile pun stăpânire pe țară

336

Începând de astăzi, vremea va fi în proces de răcire, iar ploile vor pune stăpânire pe mare parte din țară. La munte ploaia se va transforma în lapoviță și ninsoare.

De azi, vremea începe să se răcească. Temperaturile se vor păstra peste normalul acestei perioade iar minimele vor fi pozitive până la finele săptămânii, iar duminică acestea vor coborî până la -10 grade Celsius. Ploile vor pune stăpânire pe aproape întreaga țară.

”Vom conta pe precipitații în cea mai mare parte a țării. La începutul nopții de miercuri spre joi, în majoritatea regiunilor, dar cu precădere în Maramureș, Transilvania, Moldova, local în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, dar și în zona Banatului și a Crișanei. Ploi moderate cantitativ însemnând 15-25 l/mp, dar la altitudini mai mari de 1600 de metri, pe parcursul nopții, ninsori și lapoviță, asociate în același timp cu intensificări ale vântului, cu viteză la rafală de 70…80 km/h. Sfârșitul de săptămână va aduce o ușoară ameliorare în ceea ce privește aspectul ploilor. Rămâne de interes regimul de temperaturi, cu un ecart în medie între 7 până la 14…15 grade Celsius”, a declarant Elena Mateescu, directorul ANM.

Și în week-end vor persista ploile. Sâmbătă, 18 noiembrie, vremea va continua să se răcească în toatã ţara (2-12 grade Celsius), iar vântul va amplifica senzația de frig. La munte vor predomina ninsorile şi va continua sã se depunã strat de zãpadã, dar precipitaţii mixte vor fi posibile şi în zonele mai joase de relief. Local se vor acumula cantitãţi de apã mai însemnate.

Duminică, 19 noiembrie,  valorile termice vor continua sã scadã în cea mai mare parte a ţãrii, astfel cã se vor situa în general sub mediile climatologice specifice perioadei. Vântul va continua sã prezinte intensificãri, cu viteze mai mari pe crestele montane şi în sud-estul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 0 şi 10 grade, iar cele minime se vor situa între -10 şi 3 grade.