Câștigătorii Concursului Național de Poezie „Ion Stratan”. Premierea, de Zilele Culturii Izbicene

92

Cea de-a patra ediție a Festivalului-Concurs Naţional de Poezie „Ion Stratan”, organizată la Izbiceni, și-a desemnat câștigătorii. Festivitatea de premiere va ava loc în comuna în care s-a născut poetul căruia îi este dedicat concursul, de Zilele Culturii Izbicene. Una dintre secțiuni – concurs de recitare- este dedicată elevilor Școlii Gimnaziale Izbiceni. Organizatorii vor acorda premii în bani și vor face cunoscuți autorii prin publicarea lucrărilor într-un volum de versuri.

Centrul Județean de Cultură și Artă Olt- Secția Programe- Proiecte, în parteneriat cu Primăria Izbiceni, Centrul Cultural „Tudor Gheorghe“ Izbiceni, Fundația „Până la capăt și înapoi” și Biblioteca Județeană Olt „Ion Minulescu”, organizează cea de-a patra ediţie Festivalului-Concurs Naţional de Poezie „Ion Stratan”, manifestare care îşi propune descoperirea şi promovarea creatorilor de poezie, să stimuleze creaţia literară a celor care nu au poezii proprii publicate în volum, valorificarea aptitudinilor cultural-artistice ale acestora precum și sprijinirea poeților care, obținând recunoașterea juriului în cadrul festivalului nostru, să poată fi ajutați prin publicarea lucrărilor lor într-un volum de versuri care va fi tipărit pe cheltuiala organizatorilor.

Juriul a desemnat câștigătorii dintre creatorii de poezie cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani născuți în România și cu domiciliul în țară  sau în afara granițelor care s-au înscris la concurs.

,,În urma jurizării poeziilor trimise la concursul de poezie din cadrul festivalului național de poezie, cu participare internațională „Ion Stratan. Până la capăt și înapoi” facem publice rezultatele:

  • Trofeul festivalului a fost câștigat de către domnul IUSTIN BOTNARIUC din Botoșani;
  • Premiul I a fost câștigat de către domnul AGHEORGHESEI ADRIAN din București;
  • Premiul al II-lea a fost câștigat de către doamna IASMINA RUPA din Timișoara;
  • Premiul al III-lea a fost câștigat de către doamna SANDRA BĂNCILĂ din Iași;
  • Mențiune a obținut doamna DINCEA MARINA ANDREEA din Drobeta Turnu Severin.

Juriul a fost constituit din poetul, criticul și eseistul Paul Aretzu, poetul și eseistul Nicolae Coande și poeta Ana Paraschivescu.

Festivitatea de premiere va avea loc duminică 26 noiembrie 2023 la Centrul Cultural Tudor Gheorghe din Izbiceni în cadrul unui spectacol dedicat poeziei și poetului Ion Stratan, originar din această localitate.,, anunță CJCA Olt.

Câștigătorii vor fi recompensați cu premii în bani: Marele Premiu „Ion Stratan” = 1000 lei; Premiul I = 600 lei; Premiul II = 400 lei; Premiul III = 300 lei; Mențiune = 200 lei. De asemenea, poeziile vor fi publicate într-un volum, pe cheltuiala organizatorilor.

Cea de-a doua secțiune a concursului este de recitare și se adresează elevilor claselor I-VIII ai Școlii Gimnaziale Izbiceni, pe categorii: primar și gimnazial. Concursul se va derula pe 25 noiembrie la centrul cultural din localitate, elevii trebuind să recite câte două poezii, dintre care una din creația poetului Ion Stratan. Câștigătorii vor fi răsplătiți tot cu premii în bani.

ION STRATAN s-a născut la 1 octombrie 1955 în comuna Izbiceni și a murit în mod tragic, sinucigându-se în apartamentul său din Ploiești, la 19 octombrie 2005. A fost unul dintre cei mai importanţi poeţi „optzecişti“. A semnat alături de Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei şi Florin Iaru volumul Aer cu diamante (1982), care a marcat consacrarea „generaţiei optzeciste”. A fost distins cu numeroase premii literare, între care Premiul Fundației „Nichita Stănescu“ (1990), Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1993), Premiul „Mihai Eminescu“ al Academiei Române (1995), Premiul Asociaţie Scriitorilor din Bucureşti (2001).

Cărţi publicate: Ieșirea din apă (1981), Aer cu diamante (împreună cu Mircea Cărtărescu, Traian T. Coșovei și Florin Iaru, 1982), Cinci cântece pentru eroii civilizatori (1983), Lumina de la foc (1990), Lux (1992), Ruleta rusească (1993), Desfacerea (1994), O zi bună pentru a muri (1995), Cântă, zeiță, mânia (1996), Mai mult ca moartea (1997), De partea morților (1998), Cafeaua cu sare (1998), Apa moale (1998), Crucea verbului (2000), Zăpadă noaptea (2000), O lume de cuvinte (2001), Spălarea apei (2001), Biserica ploii (2001), Jocurile tăcute (2001), Biblioteca de dinamită (2001), Pământ vinovat (2003), Ţara dispărută (2003), Cartea ruptă (2005), Cimitirul de maşini (2005)