Piesă de tezaur din Olt, descoperită la Balș, la expoziția din Roma, cea mai mare din ultimul sfert de veac

850

Muzeul Național Roman din Roma găzduiește în perioada 21 noiembrie 2023 – 21 aprilie 2024 expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità”, o amplă prezentare a civilizației geților și dacilor, a romanizării și a primelor popoare migratoare care au trăit pe teritoriul actual al României. Printre cele peste 900 de obiecte de patrimoniu provenite din 44 de muzee din România și unul din Republica Moldova se numără și un obiect de tezaur din județul Olt

Expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità”,  cea mai mare expoziție sintetică dedicată acestui subiect în ultimii 25 de ani, o oportunitate unică de a descoperi și a admira o parte esențială a patrimoniului cultural românesc și european, care reflectă o moștenire comună și o identitate diversă, prezintă publicului Italian pentru următoarea jumătate de an, la Muzeul Național Roman din Roma, peste 900 de obiecte de patrimoniu provenite din 44 de muzee din România și unul din Republica Moldova. Expoziția este structurată în șase secțiuni, acoperă o perioadă de peste 1000 de ani, de la secolul al VIII-lea î.Hr. până la secolul al VII-lea d.Hr. Și Oltul este parte a acestei expoziții, un artefact descoperit la Balș fiind inclus printre exponatele de valoare.

,,Muzeul Național de Istorie a României organizează expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” la Muzeul Național Roman din Roma, Italia. Conceput și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii, proiectul este realizat în colaborare cu 45 de muzee din țară și din Republica Modova. Muzeul Județean Olt are onoarea de a fi parte a acestui proiect, participând cu o piesă de excepție din patrimoniul său, respectiv Coiful calchidic de la Balș, județul Oltˮ, explică manager Muzeului Județean Olt, George Smarandache.

Coiful Chalcidian din Balș, județul Olt, cunoscut în cercurile științifice, aparține grupei tracice de tip II (Pflug), fiind produs și utilizat pe scară largă în Grecia, Italia, Macedonia și Tracia. Acesta a ajusn, potrivit specialiștilor, în zona nord-dunăreană, cel mai probabil în arsenalul unui aristocrat sau al unui războinic notabil care a trăit cândva în al 4-lea secolul î.Hr. Este confectionat din tabla de bronz. Analizele metalografice au indicat ca sursă a materiei prime Rudna Glava zonă minieră, în Serbia. În prezent, coiful se află în patrimoniul Oltului la Muzeul Județean din Slatina.