Ambalajele cu garanție pot fi returnate în magazine pe 50 bani, de la 30 noiembrie. Cum funcționează sistemul și ce NU poate fi returnat

545

Începând cu 30 noiembrie, Sistemul de Garanție-Returnare pentru ambalajele de băuturi va fi funcțional la nivelul întregii țări. Consumatorii vor putea să returneze în magazine ambalajele de unică folosință din plastic, sticlă sau metal pentru băuturi.

SGR reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusive, utilizate pentru a face disponibile pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

Astfel, de la finele lunii, ambalajele eligibile vor avea un marcaj specific – „Ambalaj cu garanție” și un cost suplimentar de 50 de bani. Acest cost reprezintă garanția care va fi recuperată prin returnarea ambalajului la orice comerciant din România. Garanția va fi plătită cu numerar sau sub forma unui voucher care poate fi cheltuit în magazinul unde sunt predate ambalajele sau poate fi preschimbat în bani.

Ambalajele de băuturi care nu au logoul SGR nu vor putea fi returnate prin acest sistem pentru că nu au inclusă garanția de 50 de bani. Ele vor putea fi duse în continuare la containerele de colectare a plasticului.

Unele ambalaje NU vor fi eligibile pentru colectarea separată prin intermediul SGR:

  • Ambalajele de băuturi îmbuteliate înainte de intrarea în vigoare a Sistemului de Garanție-Returnare și care nu au logo-ul specific pe etichetă. Acestea vor fi în continuare vândute în magazine, până când stocurile vor fi epuizate.
  • Ambalajele de băuturi din plastic, sticlă sau aluminiu cu volume mai mici de 100 ml sau mai mari de 3 litri. De exemplu, sticluțele de spirtoase de 50 ml sau bidoanele de apă de 5 litri.
  • Recipientele PET, sticlele sau dozele de aluminiu care nu mai au forma inițială, sunt strivite, deteriorate sau au eticheta ruptă.
  • Băuturile răcoritoare ambalate în cutii de carton de tipul Tetrapak, în special sucuri de fructe și nectaruri.
  • Sticlele reutilizabile (în general de bere) care pot fi returnate în magazine la achiziția unei băuturi similare.
  • Băuturi sau lichide îmbuteliate în ambalaje similare celor acceptate în SGR, dar care fac parte din alte categorii de produse, precum laptele, uleiurile, compoturile, sucurile pentru gătit, sosurile etc.