Ajutor de stat pentru crescătorii de vaci și bivolițe, propunerea parlamentarilor de Olt Mirea și Chesnoiu

140

Crescătorii din sectorul vacilor de carne și al bivolițelor ar putea primi un ajutor de stat, valabil până la data de 31 decembrie 2024. Propunerea legislativă a fost  depusă la Parlament, în contextul războiului din Ucraina, printre inițiatori numărându-se și parlamentarii social-democrați de Olt Siminica mirea și Adrian Chesnoiu.

În scopul compensării pierderilor generate de creșterea prețurilor la furaje, energie electrică, gaze naturale, combustibil, forță de muncă și alte costuri, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, senatorul de Olt Siminica Mirea și deputatul de Olt Adrian Chesnoiu- președinte al Comisiei pentru ahgricultură din Camera Deputaților susțin instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul vacilor de carne și al bivolițelor.

Propunerea legislativă prevede un ajutor de stat cu caracter temporar, până la data de 31 decembrie 2024. Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat ar urma să fie de 30.865.775 de lei, echivalentul a 6.265.000 de euro. Se propune un cuantum al ajutorului de stat de 70 de euro/vacă de carne/bivoliță, schema urmând a se cumula cu orice alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat pe secțiunea Cuantumuri limitate ale ajutoarelor – Cadrul temporar de criză – Ucraina, cu respectarea pragului maxim de 250.000 euro/beneficiar. APIA se va ocupa de implementarea schemei.

Propunerea legislativă a fost depusă la Senat, ca prima Cameră legislativă sesizată.