Arhanghelii Mihail și Gavriil, păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte. La mulți ani celor ce le poartă numele!

47

Este zi de mare sărbătoare creștină astăzi. Sunt sărbătoriți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, considerați în tradiția populară păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte. În popor li se mai spune Sfinții  Voievozi, Sf. Arhanghel sau Hranghelul.

Circa 1,3 milioane de români își serbează onomastica astăzi. În viziune populară, Sfinții Mihail și Gavriil sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omenești și purifică, prin post, conștiințele. Sfântul Gavriil este, mai ales, protectorul fecioarelor creștine, al familiei creștine, protectorul mamelor care nasc copii, ca și protectorul copiilor.

Ziua de 8 noiembrie este totodată un hotar între toamnă și iarnă și mai poartă și numele de “vara arhanghelilor”. Vremea în această zi este mai caldă decât ar trebui să fie în această perioadă a lunii.

Astăzi, se fac pomeniri și praznice pentru cei morți. În ziua praznicului se mănâncă pește, pentru a fi sprinteni ca peștele, pentru a fi feriți de boală și de pagubă.

Realitatea Oltului urează tuturor cititorilor și colaboratorilor care poartă numele Arhanghelilor: Mihai, Mihaela, Michi, Miki, Mişa, Mihăiţă, Mişu, Mihnea, Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Gabriel, Gabriela, Gabi, Gabiță, Gavrilă ori Găbița

LA MULȚI ANI!