Bucurie pentru învățământul oltean și o mândrie pentru concetățeni și cei care i-au fost dascăli și elevi: prof. univ. dr. Dragoș Paul Aligică, a fost ales Membru Corespondent al Academiei Române, supremul for de ştiinţă şi de cultură al ţării. Olteanul este și membru în Academia Europaea (The Academy of Europe), for științific internațional prestigios.
Orașul Corabia se poate mândri cu două personalități member ale celui mai înalt for de știință și de cultură din România. După prof. univ. dr. Marian Aprodu și prof.univ dr. Dragoș Paul Aligică a fost cooptat membru al Academiei.
Un corăbian, membru în cel mai înalt for de știință și de cultură din România | Realitatea Oltului
Olteanul este profesor KPMG de guvernare la Universitatea din București, cercetător principal în Programul F. A. Hayek pentru Studii Avansate în Filosofie, Politică și Economie la Centrul Mercatus de la Universitatea George Mason și cercetător senior nerezident la Centrul pentru Guvernare și Piețe de la Universitatea din Pittsburgh. Anul acesta a fost ales membru al Academiei Europei – Academia Europaea – afiliat la secțiunea „Guvernanță, instituții și politici”.
Bucuria acestei numiri importante a personalității corăbiene a fost anunțată de către administrația orășenească.
,,Ne face o deosebită plăcere să anunțăm că Adunarea Generală a Academiei Române a decis, prin vot secret, alegerea concetățeanului nostru profesorul Dragoș-Paul Aligică ca Membru Corespondent al Academiei Române! La începutul lunii mai 2023, prof. univ. dr. Dragoș Paul Aligică, cadru didactic al Facultății de Administrație și Afaceri și al Școlii Interdisciplinare de Studii Doctorale (ISDS) din cadrul Universității din București, a fost ales membru în Academia Europaea (The Academy of Europe), for științific internațional prestigios și organizație paneuropeană, care cuprinde toate domeniile de cercetare academică, de la științele umaniste și sociale la cele naturale. În cadrul Academiei, profesorul Aligică va fi asociat secțiunilor „Guvernare, instituții și politici” și „Schimbare socială și gândire socială”. Corăbianul Dragoș-Paul Aligică va fi propus pentru conferirea titlului de cetățean de onoare al orașului Corabiaˮ, anunță Primăria Corabia.
,,Mulțumiri tuturor celor care m-au felicitat sau au avut un gând bun. Acest vot în plen și decizia de la Academia Română reprezintă cea mai mare onoare pe care am primit-o în viața mea și pe care eu pot să o imaginez. Mulțumesc membrilor Academiei pentru încredere și pentru votul de săptămâna aceasta. Gratitudinea mea specială pentru cei care au inițiat și mi-au susținut cu generozitate și căldură candidatura, încurajându-mă pe tot parcursul complicat al acesteia, cu toate etapele, incertitudinile și votările intermediare: Profesorul Mircea Dumitru, Profesorul Mircea Flonta și Profesorul Adrian Miroiu.
Sunt conștient că această decizie a Academiei Române mă obligă. O privesc ca pe o responsabilitate nouă, imensă, față de țara, istoria și cultura în care m-am născut și cărora le datorez atâtea, o responsabilitate de o magnitudine cu care încă nu m-am familiarizat. Sper –sunt hotărât să fac tot ce pot– ca această nouă condiție să nu mă schimbe sau dacă o va face, să fie în bine, să nu fie în rău… Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate și recunosc în aceste daruri ale sale, înainte de orice, motive de modestie și de a-mi vedea locul și limitele.
Gândul meu se îndreaptă spre nenumărații antemergători ce au onorat și au fost onorați de acest ilustru for național și asta ar fi suficient ca să-mi suprime orice sentiment de trufie sau vanitate. Dar mai ales mă gândesc la cei care – cu merite și talente infinit mai mari decât ale mele– nu s-au bucurat niciodată de recunoaștere sau, mai grav, au pierit anonimi sau neîmpliniți în temnițele, exilurile interne sau externe sau în penumbrele complicatei noastre istorii naționale… Ei și memoria lor sunt și vor fi în gândurile mele: Acum și în tot ce va fi să fie de acum înainte…
Mulțumesc încă o dată tuturor celor v-ați bucurat pentru mine sau ați avut o vorbă sau un gând bun. Sper să nu vă dezamăgesc.ˮ, este mesajul noului membru al Academiei.
Profesorul Aligică este doctor în Sociologie al Universității din București, doctor abilitat în Științe Administrative al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, doctor în Economie al Academiei de Studii Economice din București. De asemenea, deține un masterat în Filosofie politică și un doctorat în Științe Politice la Indiana University Bloomington, unde a studiat cu Vincent Ostrom și Elinor Ostrom, prima femeie care a primit un Premiu Nobel pentru Economie. Prof. univ. dr. Dragoș Paul Aligică predă la Universitatea din București cursuri de Sisteme Economice Comparate și Gestionarea Instituțională a Riscului Social în cadrul Facultății de Administrație și Afaceri, unde este și Profesor KPMG de Guvernanță.
Totodată, este profesor de Gândire și Filosofie Economică în cadrul programului de masterat Philosophy, Politics and Economics al Facultății de Filosofie a UB și profesor de Analiză Instituțională în cadrul programului Social-Ecological Systems and Natural Resources Interdisciplinary Research and Training Group al Școlii Interdisciplinare de Studii Doctorale (ISDS) a Universității din București.
În plus, față de afilierea sa principală de la Universitatea din București, profesorul Aligică este Senior Research Fellow la F. A. Hayek Program for Advanced Study in Philosophy, Politics and Economics al Mercatus Center din cadrul George Mason University; Senior Research Fellow la Ostrom Workshop in Political Theory and Policy Analysis din cadrul Indiana University Bloomington; precum și co-director al Modus Vivendi, Polycentrism, and Institutional Diversity Project la Center for Governance and Markets din cadrul University of Pittsburgh.
Pe lângă activitatea sa academică, prof. univ. dr. Dragoș Paul Aligică are o vastă experiență practică, formată în relații de consultanță și colaborare cu organizații precum Banca Mondială, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, entități și programe ale Uniunii Europene și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.