Testări inițiale la clasa a IX-a, la limba română și matematică, în perioada 16 octombrie – 3 noiembrie

154

Elevii de clasa a IX-a din 874 de licee din țară, eligibile pentru finanțare prin proiectul ROSE, vor susține testări inițiale standardizate, pe calculator, în perioada următoare, între 16 octombrie-3 noiembrie, la Limba română și Matematică.  Ministerul Educației a transmis o notă către inspectoratele județene școlare. Testările vor ajuta profesorii să stabilească nivelul de cunoștințe acumulate de elevii din clasă, în gimnaziu.

Cu scopul de a stabili nivelul cu care elevii intră în liceu, pe vaza căruia profesorii să știe de unde pleacă și ce domenii ar trebui atinse cu prioritate pentru a-i ajuta pe copii să ajungă la nivelul solicitat de clasa a IX-a, bobocii liceeni vor susține o testare pe platforma Brio. Toți elevii de clasa a IX-a din 874 de licee din toată țara vor susține testări inițiale la limba română și matematică în perioada 16 octombrie – 3 noiembrie. Este vorba despre liceele eligibile pentru granturi prin proiectul ROSE (Romania Secondary Education Project – ROSE).

Elevii vor susține, în primă fază, o testare ce cuprinde materia din clasa a VIII-a. În
funcție de pierderile educaționale identificate, unii elevi vor fi retestați succesiv din
materia claselor anterioare (VII-V), pentru a putea stabili cu exactitate care sunt competențele pe care nu le/au dobândit pe parcursul ciclului gimnazial.

Testarea se va face pe platforma brio.ro. Elevii vor fi testați în școală, sub supravegherea unui cadru didactic, cu ajutorul unor dispozitive electronice (PC, laptop, tabletă sau telefon
inteligent/smartphone) care le aparțin elevilor sau care sunt puse la dispoziție de către
licee.

Primul test, cel de nivelul clasei a VIII-a durează 90 de minute, apoi testările de nivel de clasa a VII-a și a VI-a care se dau împreună durează 120 de minute și încă un test de 90 de minute la clasa a V-a. Fiecare elev va susține cel mult 3 sesiuni de testare pe disciplină pe parcursul celor 2 săptămâni de testare. Un exerciţiu va avea 4 variante de răspuns, dintre care doar una este corectă.