Sute de judecători, procurori, magistrați asistenți și grefieri din întreaga țară se vor implica în educația juridică în școli. În județul Olt, alături de magistrații Curții de Apel Craiova vor desfășura activități voluntare de informare a elevilor patru judecători de la Tribunalul Olt, prim grefierul și doi grefieri din cadru Judecătoriei Slatina și un procuror din cadrul Parchetului Judecătoriei Caracal.
Sute de judecători, procurori, magistrați asistenți și grefieri din țară se vor implica, voluntar, în promovarea educației juridice în școli, licee și universități. Scopul este creșterea gradului de informare cu privire la modalitățile de apărare a drepturilor și de respectare a obligațiilor ce le revin cetățenilor și întărirea capacității acestora de a identifica situațiile în care drepturile le sunt încălcate, precum și de a utiliza mecanismele relevante de protecție a acestor drepturi. Activitățile se desfășoară în cadrul protocolului de colaborare privind educația juridică pe care CSM l-a încheiat, anul trecut, cu Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Înalta Curte de Casație şi Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Uniunea Națională a Barourilor din România.
276 de judecători au fost desemnați de Secția pentru judecători a CSM să participe în acest an școlar la promovarea educației juridice în rândul elevilor, studenților și cadrelor didactice din învățământul primar, liceal și universitar din România. În școlile din Olt vor ajunge în fața elevilor magistrați ai Curții de Apel Craiova, precum și judecători și grefieri ai instanțelor din județ. CSM i-a desemnat pe:
La proiect vor participa și 58 de procurori desemnați de Secția pentru procurori a Consiliului, 78 de grefieri, experți juriști și asistenți judiciari, precum și 16 magistrați asistenți din cadrul instanței supreme. Din Olt va participa un procuror care-și desfășoară activitatea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal.
În cadrul proiectului, elevii vor efectua și vizite la instanțele judecătorești, parchete, la Ministerul Justiției sau la alte autorități sau instituții publice cu relevanță pentru domeniul justiției.
Educația juridică a devenit obligatorie în școlile din România în anul 2022.