„SCUTUL 23”, la Deveselu- Galerie FOTO

213

Obiectiv de importanță strategică deosebită pentru România și NATO, locul unde sunt amplasate instalații terestre antirachetă SM-3 pentru a proteja sudul Europei de rachetele cu rază scurtă și intermediară de acțiune, Baza Militară Deveselu a fost gazda unui exercițiu amplu, în cadrul căreia a fost testate capacitatea de intervenție, rapiditatea, abilitățile precum și cooperarea mai multor structuri de apărare națională. Și militarii americani au fost implicați în acțiunea „SCUTUL 23”.

Baza Militară Deveselu, una de importanță strategică mare, de apărare a întregii Europe, care de șapte ani găzduiește scutul american antirachetă, a fost în această săptămână gazda exercițiului interinstituțional „SCUTUL 23”.

,,Exercițiul a adus împreună participanți din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, precum și parteneri americani din Naval Support Facility Deveselu. Acest exercițiu are loc anual având ca obiectiv principal asigurarea coordonării și colaborării eficiente între diferitele agenții și instituții responsabile cu menținerea securității și gestionarea situațiilor de urgență la Baza Militară 99 Deveselu, precum și exersarea tehnicilor, tacticilor și punerea în aplicare a procedurilor comune de operare în asemenea situații.,, transmite, de la Baza Deveselu, Sg.maj. Daniel Pîrlogea,

Foto: Plt.maj. Valeriu RĂDULESCU, Cap. Dan PETCU

Baza de la Deveselu este formată în prezent din trei unități militare: Baza 99, românească, gazdă a celorlalte două baze americane – cea a forțelor navale și cea a Sistemului Aegis Ashore de apărare antirachetă, adică scutul propriu-zis. Baza se întinde pe o suprafață de 900 de hectare, dintre care 170 de hectare au fost puse la dispoziția părții americane.

Scutul american antirachetă de la Deveselu a fost activat pe 12 mai 2016, investiția inițială fiind de 800 milioane de dolari. Sistemul de apărare antirachetă al NATO are un caracter în întregime defensiv, vizează ameninţări din afara spaţiului euro-atlantic, fiind creat să identifice, urmărească și să intercepteze rachete balistice cu rază mică, medie sau intermediară, în timpul fazei de zbor, apărând în acest fel Europa.