Concurenți din zece județe, selectați la Festivalul Naţional de Doine şi Balade „Ileana Constantinescu“ Drăgănești-Olt

145

12 tineri interpreți de folclor din zece județe ale țării au fost selectați, în urma preselecției, să concureze pe tărâmul doinelor și baladelor, în cadrul festivalului tradițional ce poartă numele unui simbol al muzicii populare oltenești: Ileana Constantinescu, vocea care l-a impresionat pe Sadoveanu, născută pe 30 mai 1929 în satul Comani al orașului Drăgănești-Olt. Ediția a 29-a va fi organizată pe 29 septembrie.

Zilele Orașului Drăgănești-Olt cu Nicole Cherry, mari artiști populari, Festivalul de doine și balade, târg tradițional | Realitatea Oltului

Casa de Cultură “Ileana Constantinescu“ din Drăgănești-Olt a anunțat concurenții selectați din toată țara pentru a participa la ediția din acest an a Festivalului Naţional de Doine şi Balade „Ileana Constantinescu“. Printre ei, și două tinere talentate ale județului Olt: Nicoleta Crisante și Diana Monete. Concursul este unic în specificul său, organizat pe o singură secțiune: soliști vocali cu vârste între 17- 50 ani.

,,Concurenții admiși sunt așteptați joi, 28 septembrie 2023, ora 13.00, la Casa de Cultură „Ileana Constantinescu” Drăgănești-Olt, pentru repetiții, acompaniați de Orchestra „Lăutarii Mehedințiului”din Drobeta-Turnu Severin, dirijor prof. Nicolae Drăghia.,, anunță organizatorii.

Festivalul se dorește a fi un prilej de redescoperire a celor mai frumoase și originale doine și balade, dar și un cadru prielnic de afirmare a celor mai valoroși interpreți vocali din toate zonele țării, pentru a demonstra autenticitatea și originalitatea doinelor și baladelor românești, precum și arta interpretativă a acestui gen muzical. Vor urca pe scenă, în spectacol, ca în fiecare an, tezaure ale folclorului românesc.

„Busuioc, floare cătată”, „Dunăre, Dunăre”, „I-auzi, mândro, pițigoiul”, „Marioară de la munte”, „Plin e codrul de voinici”, „De la Drăgănești la vale”, sunt doar câteva dintre cele peste 200 de melodii de neuitat imprimate de artista Ileana Constantinescu, parte importantă din zestrea folclorică a Oltului, dar și a României. Cea care le-a dat glas ne-a părăsit în urmă cu cinci ani.