Ministrul Barbu: Niciun bob de cereale nu va fi importat în România în următoarele 30 de zile

72

Cerealele ucrainene vor fi importate numai pe bază de licență, anunță astăzi ministrul Agriculturii, slătineanul Florin Barbu. Măsura interzicerii importului de cereale ucrainene pentru o perioadă limitată se va impune până când noul mecanism propus de Comisia Europeană și asumat de Ucraina va fi funcțional și va fi în măsură să protejeze fermierii români.

,,Niciun bob de cereale nu va fi importat în România în următoarele 30 de zile. După această perioadă, importul se poate face doar pe bază de licență de export-import. Le mulțumesc fermierilor pentru încrederea și răbdarea de care au dat dovadă. Pentru protejarea lor și a producției românești, am pregătit un mecanism echilibrat și viabil!
Alături de premierul Marcel Ciolacu am avut discuții cu premierul și ministrul ucrainean al agriculturii, iar Ucraina a emis un act guvernamental prin care se permite exportul de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță către România doar pe bază de licență.
Licențele de export pentru companiile ucrainene vor deveni funcționale în 30 de zile, perioadă în care și România va elabora o procedură de licențiere clară pentru fermierii și procesatorii români. Împreună cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Autoritatea Vamală și ANSVSA am început să lucrez la elaborarea procedurii de licențiere.
Vreau să fie foarte clar: nu vom elibera licențe de import decât fermierilor și procesatorilor români care dovedesc cu acte că au nevoie de completarea stocurilor. Nu vom permite intrarea în România a produselor care nu respectă standardele de calitate certificate de ANSVSA. Am încredere că mecanismul propus de Comisia Europeană, asumat de Ucraina și negociat de noi, în interesul fermierilor va funcționa pe deplin!,, anunță astăzi ministrul Agriculturii.