DSP Olt recomandă vaccinarea antigripală. Cine poate beneficia de compensarea cu 50% ori 100%

151

Vaccinarea antigripală trebuie făcută, în mod normal, la debutul toamnei, în lunile septembrie-octombrie. Vaccinul gripal nu este oferit gratuit în farmacii – cei care doresc să le fie administrat trebuie să îl cumpere în prealabil, atrage atenția DSP Olt, care transmite oltenilor ce categorii de populație pot beneficia de compensare ori gratuitate.

“Vaccinarea  antigripală este cea mai sigura si eficienta masura de profilaxie care trebuie aplicata cu caracter anual. Vaccinul gripal nu este oferit gratuit în farmacii – cei care doresc să le fie administrat trebuie să îl cumpere în prealabil. Segmentele populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 50% din prețul de referință pentru vaccinarea împotriva gripei sunt: persoane cu vârsta  ≥ 45 ani și < 65 de ani, fără boli cronice. Segmentele populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100% din prețul de referință pentru vaccinarea împotriva gripei: copii cu vârsta ≥  6 luni și < 19 ani; gravide; persoane cu vârsta ≥ 19 ani și < 65 de ani aflate în una dintre următoarele situații: boli cardio-vasculare cronice, boli respiratorii cronice,  boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neurologice cronice,  boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune,  malformații congenitale,  obezitate, asplenie, persoane cu infecţie HIV/ SIDA, Terapie imunosupresoare,  transplant imunosupresia congenitală; persoane cu vârsta peste 65 de ani;  personal medico – sanitar și auxiliar.,, informează DSP Olt.

Pacienții care vor și au nevoie să se vaccineze împotriva gripei sezoniere trebuie să-și procure singuri vaccinul de la farmacie, pe baza unei prescripţii electronice, prescripţie de care vor beneficia numai pacienţii asiguraţi.  Rețeta pentru vaccinare poate fi prescrisă și de orice alt medic cu acest tip de competențe, nu numai de către medicul de familie.

Vaccinarea împotriva gripei reduce riscul de infectare cu unul dintre virusurile gripale pentru care a fost creat să ofere protecție și reduce riscul de a face forme severe de gripă, care pot necesita spitalizare. Gripa nu este o răceală obișnuită. Debutează de cele mai multe ori brusc, cu febră înaltă, însoțită de frisoane, stare generală extrem de proastă, cefalee, tuse, dureri musculare, simptomatologie care se instalează foarte rapid.