Deputatul Știrbu: Ajutor european pentru daunele provocate de seceta de anul trecut

72

Uniunea Europeană va acorda României un ajutor de 33,9 milioane euro, ca daune pentru acoperirea efectelor secetei de anul trecut. Anunțul pentru informarea oltenilor este făcut de către deputatul de Olt Gigel Știrbu.

UE oferă ajutor României din Fondul de Solidaritate al UE, care asigură asistență financiară în cazul unei catastrofe naturale. Suma alocată se ridică la 33,9 milioane de euro și va acoperi daunele produse de seceta din 2022.
,, Țara noastră a solicitat ajutorul ca urmare a pagubelor din cele trei vârfuri ale secetei de anul trecut, din lunile martie, aprilie și intervalul iulie-august. Decizia a fost luată astăzi de către Consiliul European, la propunerea Comisiei, după analiza datelor trimise de România. Banii reprezintă ajutorul pe care UE îl dă României la nevoie, prin instrumentul Fondului de Solidaritate, creat special pentru compensarea daunelor companiilor care activează pe piața europeană. Astfel, fermierii români ale căror producții au fost afectate de seceta din anul trecut vor primi fondurile necesare pentru acoperirea daunelor și asigurarea rulajului necesare producției din anii următori,, anunță deputatul de Olt Gigel Știrbu.
Secetele severe care au afectat România anul trecut au fost clasificate drept dezastre naturale majore, generând daune de 1.3 miliarde de euro.