Prețurile medicamentelor au explodat

34

Cea mai mare scumpire din ultimii 20 de ani raportează datele oficiale publicate azi de Institutul Naţional de Statistică, după intrarea în vigoare la 1 august a corecţiei a preţurilor din Catalogului naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed).

(INS) arată că preţurile medicamentelor au crescut cu peste 20% în prima lună după corecţia Canamed, sistem care include peste 6.200 de medicamente. În cele mai multe cazuri, preţurile medicamentelor au crescut mai ales în cazul produselor ieftine. Actul normativ prevede că, în cadrul procesului de corecţie a preţurilor din Canamed din 2023, “preţurile de producător maximale ale medicamentelor care urmează să fie aprobate şi care au o valoare mai mică de 25 lei pot fi indexate cu 14%, iar cele cu o valoare cuprinsă în intervalul 25 lei – 49,99 lei pot fi indexate cu 7%”. Indexarea este aplicată şi preţurilor medicamentelor generice, biosimilare sau inovative care constituie referinţă pentru medicamentele respective.

Astfel, în luna august 2023, preţurile medicamentelor au crescut în România cu 20,78%, în medie, faţă de luna precedentă şi cu 15,06% faţă de august 2022, arată datele INS. Spre comparaţie, în întregul an 2022, preţurile medicamentelor au crescut, în medie, cu 5,78% – nivel-record pentru ultimii 12 ani. Un nivel de creştere a preţurilor medicamentelor cu de 20% nu a mai fost atins de cel puţin două decenii în România.