Ministrul Barbu: Stoparea creșterii prețurilor pentru alimentele de bază va fi PRELUNGITĂ, lista poate fi EXTINSĂ

56

După ce a verificat din nou menținerea la nivel scăzut a prețurilor alimentelor de bază în supermarketuri, incluse în lista alimentelor cu adaos comercial limitat, ministrul Agriculturii, deputatul de Olt Florin Barbu anunță ca această măsură va fi prelungită, iar lista produselor ar putea fi extinsă.

De la începutul lunii august, preţurile a 14 produse alimentare de bază au scăzut cu până la 50% în medie, după intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 67/2023 pentru ieftinirea alimentelor. Actul normativ vizează limitarea, pentru o perioadă de trei luni, a adaosurilor comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei.
Astăzi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a verificat în supermarketuri dacă ieftinirea se menține, verificând produsele cuprinse în lista cu adaos comercial limitat și a anunțat că măsura se va aplica pentru o perioadă mai mare de timp fiind luate în calcul mai mute produse ce ar putea fi adăugate listei.
,,Prețurile alimentelor de bază se mențin scăzute în supermarketuri, produsele incluse în lista alimentelor cu adaos comercial limitat se regăsesc în cantități suficiente pe rafturile magazinelor, iar cetățenii sunt mulțumiți.
Ordonanța privind stoparea creșterii prețurilor pentru alimentele de bază se dovedește o măsură eficientă, pe care o vom prelungi pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor.
Prețurile sunt mai mici nu numai la cele 14 alimente de bază, dar și la alte produse alimentare, ceea ce înseamnă că lista produselor alimentare cu adaos comercial limitat poate fi extinsă.
Vom face acest lucru după o analiză împreună cu reprezentanții comercianților și procesatorilor.
Este o promisiune îndeplinită și un angajament că vom continua să luăm astfel de măsuri care să îi protejeze pe fermieri, procesatori, dar și pe români!,, a transmis ministrul oltean.
Alimentele care beneficiază de reducerea cotelor de adaos comercial sunt: pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu „000” 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.

.