Consiliul Concurenței anunță că a finalizat inspecțiile inopinate derulate la zece bănci, precum și la Biroul de Credit și la Asociația Română a Băncilor. Acestea s-au realizat sub suspiciunea unor posibile înțelegeri între bănci cu scopul de a limita accesul consumatorilor la produsele și serviciile de creditare pentru persoane fizice.
Consiliul Concurenței a finalizat inspecțiile inopinate derulate la: Alpha Bank Romania S.A.,
CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank România S.A, ING Bank N.V. Amsterdam
sucursala București, Banca Transilvania S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD – Groupe
Société Générale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A., First Bank S.A. precum și la Biroul de Credit și la Asociația Română a Băncilor. Inspecțiile s-au derulat în cadrul unei noi investigații privind posibile înțelegeri cu scopul de a limita accesul consumatorilor la produsele și serviciile de creditare pentru persoane fizice.
„Avem deja în derulare o investigație care vizează modul în care băncile calculează indicii de referință ROBOR/ROBID, ce stau la baza stabilirii dobânzilor. De data aceasta ne uităm și la condițiile de acces la credite, suspiciunea fiind că prin modul cum se calculează scorul de credit se blochează accesul unor clienți la credite”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de
necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor
practici anticoncurențiale analizate. ,,Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor. Reamintim că autoritatea de concurență are în derulare o investigație privind posibile înțelegeri între cele 10 bănci participante pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referință pentru ROBOR și ROBID). Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească,, anunță Consiliul Concurenței.