Scăpări de GPL, depistate la un depozit din Caracal. Nereguli minore și la alte obiective

223

Din ordinul ministrului Afacerilor Interne, Instituția Prefectului județului Olt a dispus controale derulate de echipe mixte la toate instituțiile publice și operatorii economici care depozitează, utilizează, transportă sau distribuie carburanți, lubrifianți și produse derivate, inclusiv GPL. Controalele derulate ieri la Caracal au depistat nereguli minore, remediate pe loc sau ce vor fi remediate în perioada următoare, fără a impune suspendarea vreunei activități. A fost aplicată amenda maximă la un depozit unde s-au identificat scăpări de GPL.

Exploziile de sâmbătă, 26 august, de la stația GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, soldate cu 58 de victime, au declanșat în toată țara ample controale a sistemelor de alimentare și stații GPL. La nivelul județului Olt, a fost formată o echipă mixtă din reprezentanți a zece instituții de control, sub coordonarea Prefecturii. Ieri au demarat controalele la Caracal, printre obiectivele controlate fiind și un operator economic cu două puncte mari de lucru, inclusiv un depozit de rezervoare GPL. Rezultatul preliminar arată că au fost identificate mai multe nereguli legate în principal de mediu și situații de urgență. Potrivit prefectului Mario de Mezzo, unele deficiențe au fost remediate pe loc, altele urmează a fi remediate în perioada următoare. Nu a fost suspendată nicio activitate.

Cea mai gravă neregulă depistată a impus amendarea agentului economic.

,,În ședința de lucru cu echipa mixtă de control de azi, am fost informat că în această dimineață a fost întocmit un proces verbal de contravenție pentru neconformități la unul dintre depozitele verificate ieri, în strada Vornicul Ureche, din Caracal. Este vorba despre scăpări de GPL la instalația tehnologică de transvazare din rezervoare în autocisternă, un robinet defect.  Neconformitățile au fost remediate pe loc, amenda aplicată fiind în cuantum maxim. Controlul este în derulare pe măsură ce vom avea informații relevante, le vom face publice.,, a anunțat prefectul județului Olt.

Situația cu toate autorizațiile de securitate la incendiu emise de ISU Olt în perioada 2008-2023 arată că în județ sunt peste 120 de obiective autorizate: sisteme de alimentare cu rezervoare de GPL, skid-uri GPL de alimentare la autovehicule, stații independente de GPL de alimentare la autovehicule și stații mixte de alimentare cu carburanți la autovehicule.