Ambasadorul pe probleme de controlul armamentelor și securitate internațională, la Baza Deveselu

282

Baza Militară Deveselu, una de importanță strategică mare, de apărare a întregii Europe, care de șapte ani găzduiește scutul american antirachetă, a primit vizite importante săptămâna trecută: subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor și securitate internațională, dar și noul prefect al Oltului.

Obiectiv de importanță strategică deosebită pentru România și NATO, locul unde sunt amplasate instalații terestre antirachetă SM-3 pentru a proteja sudul Europei de rachetele cu rază scurtă și intermediară de acțiune, Baza Militară Deveselu a fost vizitată de curând atât de un important representant al autorităților americane, cât și de noul reprezentant al Guvernului român în teritoriu.

,, În această săptămână, la Baza Militară Deveselu, au avut loc vizitele prefectului județului Olt, dl. Mario De Mezzo și a doamnei ambasador Bonnie D. Jenkins – Subsecretar de stat pentru controlul armamentelor și securitate internatională (Under Secretary for Arms Control and International Security).  În cadrul vizitelor au avut loc întrevederi cu Șeful de stat major al Comandamentului Logistic Întrunit, comandor Răzvan Brătulescu, comandantul Bazei Militare 99 Deveselu, colonel Marius Chiriță și cu comandantul Naval Support Facility, capt. Elizabeth Clifton.,, anunță baza oltenească.

Baza de la Deveselu este formată în prezent din trei unități militare: Baza 99, românească, gazdă a celorlalte două baze americane – cea a forțelor navale și cea a Sistemului Aegis Ashore de apărare antirachetă, adică scutul propriu-zis. Baza se întinde pe o suprafață de 900 de hectare, dintre care 170 de hectare au fost puse la dispoziția părții americane.

Scutul american antirachetă de la Deveselu a fost activat pe 12 mai 2016, investiția inițială fiind de 800 milioane de dolari. Sistemul de apărare antirachetă al NATO are un caracter în întregime defensiv, vizează ameninţări din afara spaţiului euro-atlantic, fiind creat să identifice, urmărească și să intercepteze rachete balistice cu rază mică, medie sau intermediară, în timpul fazei de zbor, apărând în acest fel Europa.