3 simptome digestive ce nu ar trebui ignorate

92

Oricine se poate confrunta din când în când cu simptome digestive. Dacă nu sunt foarte severe sau nu se repetă prea des, tendința este de a le ignora, ceea ce nu este întotdeauna o idee bună. Uneori, ele pot fi un semn al unei probleme de sănătate ce necesită atenție medicală.

În acest articol îți vom vorbi despre câteva simptome digestive pe care nu ar trebui să le neglijezi, în special atunci când persistă, se înrăutățesc sau sunt însoțite de alte semne alarmante.

  1. Arsurile la stomac

Arsurile la stomac sunt o problemă frecventă și neplăcută care afectează mulți oameni și care poate avea multe posibile cauze. Uneori, acestea sunt inofensive. De vină pot fi, de exemplu, anumite alimente, alcoolul sau chiar unele medicamente. Există însă și posibilitatea ca arsurile la stomac să reprezinte un simptom al unor afecțiuni precum boala de reflux gastroesofagian, gastrita, infecția cu Helicobacter Pylori, ulcerul peptic, sindromul colonului iritabil sau hernia.

Netratate, unele dintre aceste afecțiuni pot duce la complicații severe. De exemplu, boala de reflux gastroesofagian poate duce la o afecțiune precanceroasă cunoscută sub numele de esofag Barrett, iar gastrita și infecția cu Helicobacter Pylori cresc riscul de cancer gastric. Este important să se identifice cauza exactă a acestui simptom și să se ia măsurile necesare pentru tratarea ei.[3] Vezi ce zic specialiștii de la Dr.Max despre arsurile la stomac.

  1. Durerea abdominală 

Durerea abdominală se poate manifesta sub diverse forme și cu intensități diferite. De cele mai multe ori, nu indică o problemă gravă. Cauza poate fi reprezentată, de exemplu, de constipație, alergii sau intoleranțe alimentare, intoxicații alimentare sau gastroenterită. Poate fi însă și un simptom al unei probleme mai grave, cum ar fi apendicita, anevrismul de aortă abdominală, ocluzia intestinală, cancerul (inclusiv gastric și de colon), colecistita, endometrioza, boala inflamatorie pelvină, sarcina ectopică sau pancreatita.

Cere sfatul unui medic dacă persistă mai mult de o săptămână, nu se ameliorează/se agravează în 24 până la 48 de ore și este însoțită de: grețuri și vărsături, usturime la urinare sau urinări frecvente, balonare ce persistă mai mult de 2 zile, diaree ce durează mai mult de 5 zile, febră peste 37,7 grade Celsius pentru adulți, respectiv 38 grade Celsius pentru copii, pierdere în greutate inexplicabilă, sângerări vaginale prelungite ori pierderea apetitului.

Solicită asistență medicală de urgență dacă, pe lângă durerea abdominală, mai apar și simptome precum vărsături cu sânge, imposibilitatea de a defeca, dureri în piept, gât sau de umăr, rigiditate abdominală sau dificultăți de respirație. Fă acest lucru și dacă te confrunți cu dureri abdominale bruște și ascuțite, dureri localizate în sau între omoplați, acompaniate de greață, ești sau există posibilitatea de a fi însărcinată ori ai suferit recent un traumatism la nivelul abdomenului.[1]

  1. Diareea

Diareea reprezintă și ea o problemă frecvent întâlnită, de multe ori acompaniată și de alte simptome. Poată apărea din cauza unei virus, a unei bacterii ori a unui parazit sau ca un efect secundar al tratamentului medicamentos pe care îl urmezi. Poate fi și un simptom al intoleranței la lactoză ori al unor probleme precum sindromul colonului iritabil, boala Crohn, colita ulcerativă, sau boala celiacă.

Mergi la medic dacă persistă mai mult de 2 zile fără a se ameliora, devii deshidratat, este acompaniată de dureri abdominale severe ori dureri rectale, scaun negru sau cu sânge ori febră peste 39 grade Celsius. În cazul în care este vorba de un copil, se recomandă consultarea unui medic dacă are diaree de mai mult de 24 de ore sau dacă devine deshidratat, are febră peste 39 grade Celsius sau scaun negru ori cu sânge.[2]

Durerea abdominală, arsurile la stomac și diareea sunt doar trei exemple de simptome ce pot avea cauze inofensive, dar care pot fi și un simptom al unei probleme de sănătate mai serioase, ce necesită atenție medicală. În cazul în care te confrunți cu un astfel de simptom, în special dacă acesta persistă, se agravează sau este acompaniat și de alte simptome, este indicat să ceri sfatul unui medic.

Bibliografie: 

  1. „Abdominal Pain”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2020, medlineplus.gov/ency/article/003120.htm. Accessed 21 July 2023.
  2. „Diarrhea – Symptoms and Causes”, Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diarrhea/symptoms-causes/syc-20352241. Accessed 21 July 2023.
  3. Marks, Julie. „Why Does My Stomach Burn?”, Healthline, 6 Aug. 2018, www.healthline.com/health/stomach-burning. Accessed 20 July 2023.