Deputații Iancu, Barbu și Albotă, inițiatorii legii anti-Deepfake: Amendă de până la 200.000 de lei pentru distribuirea ilegală de conținut falsificat

178

Parlamentarii PSD de Olt Marius Iancu, Florin Barbu (ministru al Agriculturii) și Emil Albotă, vor să reglementeze utilizarea tehnologiei în contextul fenomenului deepfake, numărându-se printre inițiatorii unei legi în acest sens. Astfel, distribuirea de conținut falsificat de tip imagine, audio și/sau se va putea face doar cu respectarea unor reguli, în caz contrar fiind prevăzute amenzi de până la 200.000 de lei.

Proiectul de Lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei în contextul fenomenului Deepfake, inițiat, printre alții, de către deputații PSD de Olt Iancu, Barbu și Albotă, a fost adoptat deja de Senat pe 26 iunie și este înregistrat la Camera Deputatilor pentru dezbatere. Prin „deepfake” se înțelege orice conținut falsificat de tip imagine, audio și/sau video realizat, de regulă, cu ajutorul inteligenței artificiale, a realității virtuale (RV), a realității augmentate (AR) sau altor mijloace, astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri, pentru care nu și-a dat consimțământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană.

Potrivit proiectului, distribuirea pe internet și/sau difuzarea în mass-media de conținut deepfake sunt interzise dacă nu sunt însoțite de un avertisment redat pe cel puțin 10% din suprafața expunerii și pe toată durata difuzării respectivului conținut vizual sau de un mesaj sonor la începutul și la finalul conținutului audio: „Acest material conține ipostaze imaginare”.

Încălcarea acestor dispoziții va fi sancționată cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei, iar încălcarea repetată se va sancționa cu amendă de la 20.000 lei la 200.000 lei.