Ciolacu a acceptat demisia ministrului Budăi în urma scandalului privind azilele groazei. Mai multe dosare penale deschise

53

Ministrul Muncii, Marius Budăi, și-a dat demisia astăzi, după ororile descoperite în mai multe centre de îngrijire pentru bătrâni, din Ilfov. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că decizia ministrului este „reacția firească” în urma scandalului privind azilele groazei.

„Am avut azi-dimineata o discutie cu dl ministru al Muncii care m-a anuntat despre decizia de a-si depune demisia. Este un gest de onoare pentru care ii multumesc si sunt convins ca asta e reactia fireasca a unui decident politic in acesta criza. Este reactia fireasca in orice democratie consolidata a Europei”, a declarat Ciolacu.

Potrivit Ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, în urma descinderilor făcute la nivel național în azilele de bătrâni și în centrele pentru copii sau persoane cu dizabilități, mai multe dosare penale au fost deschise ca urmării neregulilor găsite.

„Controalele au fost efectuate în baza dispoziției premierului pentru verificări în centrele sociale destinate minorilor sau vrâstnicilor și persoanelor cu dizabilități. Raportarea datelor s-a realizat către Ministerul Muncii și solidarității și pe baza acestor raportări prezint aceste date. La nivelul municipiului București și împrejurimi s-au constituit achipe AJPIS, MAI, ITM și DSP. Au fost cooptare și structuri de asistență socială. 1.037 unități au fost controlate, au fost descoperite 24 de centre care funcționau ilegal. Din toate cele 1037 centre verificate au fost dispuse 43 măsuri suspendare, 7 retragere de autorizație sanitară și 6 de închidere. Au fost evaluate peste 13.000 de persoane, circa 1% ele au necesitat relocare. Au fost deschise nouă dosare penale din care cinci vizează infracțiuni contra persoanei și patru infracțiuni de natură economică”, a spus Predoiu.