Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt CONTINUĂ protestul. Activitatea rămâne SUSPENDATĂ, cu excepţia cauzelor urgente

105

Nemulțumiți de modificările aduse Statutului magistraților referitoare la condițiile de pensionare, procurorii olteni au decis să declanșeze acțiuni de protest. Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a suspendat activitatea, cu excepția cauzelor urgente, începând cu data de 21 iunie, iar astăzi anunță continuarea protestului pe perioadă nedeterminată.

Magistrații din țară protestează de o săptămână de zile față de preconizata reformă a pensiilor speciale și creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au decis din 21 iunie  să soluționeze doar procesele urgente, suspendând astfel  activitățile cu publicul, a Secției de urmărire penală și Secției judiciare. Astăzi, prim-procurorul adjunct Anca Anuța anunță continuarea protestului.

,, În data de 27.06.2023, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, s-a reîntrunit Adunarea Generală a Procurorilor, având pe ordinea de zi reanalizarea situaţiei care a generat protestul , respectiv preconizatele modificări ale Statutului Magistratului, sub aspectul condiţiilor de pensionare. Având în vedere că prin Hotărârea Adunării Generale nr.2 din 20.06.2023 la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a fost adoptată, ca formă de protest, suspendarea activităţii cu excepţia cauzelor urgente, iar motivele care au stat la baza respectivei hotărâri subzistă , s-a hotărât menţinerea, pe perioadă nedeterminată, a formei de protest adoptată prin Hotărârea Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt nr.2 din 20.06.2023,, a transmis prim-procurprul Anuța.

PROTEST și la Tribunalul Olt: de vineri, se AMÂNĂ toate cauzele | Realitatea Oltului

Principala nemulțumire a magistraților din țară, cărora li s-au alăturat procurorii olteni în acțiuni de protest, este faptul că se introduce o limită de vârstă pentru pensionare, astfel încât în 2024 aceştia să iasă la pensie doar dacă au împlinit 50 de ani, iar în 2035 doar dacă au împlinit 60 de ani. O altă nemulțumire este legată de faptul că pensiile în plată ar putea fi impozitate cu 30%, iar baza de calcul a pensiei nu va mai fi media ultimului an, ci a ultimilor 25 de ani.