Limite maxime pentru cotizațiile la partid în numerar, susținute de deputatul Chesnoiu

121

Un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, aflat în lucru la comisiile permanente ale Senatului și care a rpimit deja mai  multe avize favorabile, impune limite maxime pentru cotizațiile la partied. Printre co-inițiatori se numără și deputatul de Olt Adrian Chesnoiu.

Finanțarea privată a partidelor politice este vizată de noi modificări legislative, fiind stabilite limite maxime privind încasarea cotizaţiilor în numerar. Printre semnatarii demersului legislative se nunără și deputatul Adrian Chesnoiu. Porpunerea include prevederi suplimentare referitoare la împrumuturi şi termenul maxim de restituire de cel mult 5 ani, precum şi la bunurile care pot face obiectul contractelor de împrumut de folosinţă. De asemenea, mai propune  ca împrumuturile contractate de la persoane fizice să fie încheiate numai prin acte autentice notariale, iar 25% din bugetul anual acordat partidelor politice să fie împărţite partidelor politice proporţional cu numărul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeţeni şi a consilierilor locali generali din cadrul municipiului Bucureşti, dacă au obţinut cel puţin 25 de mandate de consilier judeţean şi consilier general.

„Din cauza modificărilor legislative cu privire la modalitatea de înfiinţare a partidelor politice, intervenite prin legea 114/2015 privind modificarea şi completarea legii partidelor politice 14/2003, numărul partidelor înscrise la Tribunalul Bucureşti a cunoscut o dinamică crescătoare, de la 84 de partide politice în anul 2016 la peste 200 partide politice înregistrate în anul 2022. Drept urmare, AEP se află în imposibilitatea de a efectua, anual, potrivit cadrului legal în vigoare, controale anuale la toate partidele politice, activitate ce presupune angrenarea unor resurse umane în financiare de care instituţia nu duspune. Evoluţiile recente referitoare la interesul public crescut faţă de activitatea partidelor politice relevă necesitatea reaşezării limitelor contribuţiilor şi cheltuielilor aferente campaniei electorale. În forma în vigoare, legea 334/2006 prevede contribuţii electorale de un salariu minim brut pe ţară pentru fiecare listă de candidaţi la consiliul comunei, cinci salarii minime brute pe economie sumă insuficientă pentru fiecare candidat la funcţia de primar al comunei, etc., sume care s-au dovedit insuficiente pentru desfăşurarea de activităţi specifice campaniei”, arată iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului de lege.