Sunt 52 de ani de când, în preajma Rusaliilor, călușul face spectacol la Caracal. Iar ediția din acest an a fost una de excepție, Festivalul Internațional de Folclor „Călușul Românesc” organizat în perioada 9-11 iunie intersectându-se ieri și cu Festivalul Călușul Oltenesc. Sute de dansatori au luat cu asalt cel de-al doilea municipiu al Oltului. Pe lângă participanți din mai multe județe ale țării, invitate au fost și ansambluri din Serbia și Bulgaria. Trofeul a fost câștigat de o ceată oltenească.
Contemporan cu veșnicia, obiceiul Călușului, aflat în patrimoniul UNESCO, aduce anual în Caracal Festivalul Internațional de Folclor „Călușul Românesc”. Ediția din acest an, organizată în perioada 9-11 iunie, a fost găzduită la Teatrul de Vară și a cuprins pe lângă momentele artistice din concurs, o paradă a portului popular, demonstrații prin municipiu și un simpozion. Ieri, festivalul international s-a intersectat și cu Festivalul Călușul Oltenesc, ultima vatră călușărească fiind stabilită la Caracal. Astfel că spectacolul oferit în fosta capitală a Romanațiului a fost unul de excepție: 400 de călușari și dansatori din județul Olt au realizat o demonstrație de joc traditional pe platoul administrativ.
,,În ultimele zile, ne-am bucurat sufletele asistând la spectacolele și surprizele oferite cu ocazia Festivalului Internațional de Folclor “CĂLUȘUL ROMÂNESC” . Parade ale portului popular, ateliere de dans, concursuri călușărești și spectacole folclorice, toate ocazii de a ne bucura de tradițiile și frumusețea portului românesc. Ultima zi a festivalului a venit cu un eveniment inedit: dansul a 400 de călușari pe platoul administrativ din fața Primăriei municipiului Caracal.,, a anunșat edilul Ion Doldurea.
Aseară s-a derulat Gala Laureaților, ceata de călușari din comuna Oporelu-județul Olt, condusă de vătafii Gheorghe Feraru și Roșu Răzvan, fiind câștigătoarea trofeului celei de a 52-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor ” Călușul Românesc” .
Laureații festivalului sunt:
-Secțiunea Căluș tradițional:
- Premiul I – Dăbuleni jud.Dolj
- Premiul II – Giurgița jud.Dolj
- Premiul III – Frâncesti jud. Vâlcea
- Mențiune – Conțești jud. Teleorman
-Secțiunea Cete de Călușari:
- Premiul I – Hârsești jud. Argeș
- Premiul II – Costești jud. Argeș
- Premiul III – Popești jud. Argeș
- Mențiune- Bârla jud. Argeș
-Ansambluri călușărești
- Premiul I – Osica de Jos jud. Olt
- Premiul II – Cezieni jud.Olt
- Premiul III – Dobrun jud. Olt
- Mențiune – GAL “ Câmpia Burnazului” jud.Teleorman.