Profesorii sunt azi în GREVĂ de avertisment două ore, săptămâna viitoare declanșează GREVĂ GENERALĂ

109

După ce pe data de 10 mai peste 15.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ românesc au protestat în Capitală, azi profesorii sunt în grevă de avertisment și începând cu data de 22 mai anunță  declanşarea grevei generale.

Profesorii intră azi, la ora 11.00, în grevă de avertisment nemulțumiți că guvernanții le-au ignorat doleanțele ce vizează atât drepturile salariale, cât și subfinanțarea sistemului și nerespectarea statutului cadrelor didactice. Timp de două ore ei nu vor preda, ci doar vor supraveghea elevii. Și în Olt dascălii își vor arăta nemulțumirile refuzând să predea în acest interval. Dacă nici după acest protest revendicările nu le vor fi satisfăcute, de săptămâna viitoare vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată.

Reprezentanții federațiilor din educație – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” – au anunțat că dacă va fi declanșată greva generală pe final de an şcolar, examenele naţionale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – „ar putea fi bulversate”.

Părinții sunt sfătuiți ca desăptămâna viitoare, în cazul declanșării grevei generale, să nu își mai trimită copiii la școală.

„Fac apel către părinți să înțeleagă și recomandăm, în același timp, să țină copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% au votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari. Este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine să stea cu ei. Acolo unde sunt colegi care au spus nu, nu au decât să se ocupe de ei, dar grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează. De aceea, părinții trebuie să fie alături de noi, să înțeleagă că dacă ai lor copii vor să aibă un învățământ de calitate nu se poate ca dascălii să fie în continuare umiliți, nu se poate ca în anul 2023 un profesor debutant să câștige 2.500 de lei,, a spus liderul FSLI, Simion Hăncescu.

Revendicările federaţiilor sindicale din educație:

  • „Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
  • Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei”.