Acasă National Administrație 11 bănci sancționate de ANPC pentru practici comerciale înșelătoare cu privire la...

11 bănci sancționate de ANPC pentru practici comerciale înșelătoare cu privire la calculul ratelor 

174

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a sancționat 11 bănci pentru practici comerciale înșelătoare săvârșite de acestea cu privire la modul de calcul al ratelor prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, din 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă, se arată într-un comunicat al instituției.

În cadrul activității sale de supraveghere a pieței, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a realizat o serie de verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valuta, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.

„Dacă există sedii elegante, cămătăria poate avea alt nume”, a mai declarat Horia Constantinescu, șeful ANPC, precizând că în perioada imediat următoare va emite ordine de încetare a acestor practici și „suntem pregătiți inclusiv de o luptă în instanță pentru miile de consumatori astăzi îngenuncheați de povara ratelor”.

Cele 11 bănci sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank și BRD Groupe Societe Generale. Pe lângă sancțiunea contravențională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului, arată ANPC.

„Este vorba despre un număr foarte mare de consumatori ce au devenit peste noapte susținători ai unui întreg sistem bancar și mai puțin ai lor înșiși. Să realizezi că, la jumătatea contractului de împrumut, nu ai făcut altceva decât să plătești dobânzi și foarte puțin din credit, este o povară mare pe umerii debitorilor”, afirmă Constantinescu.

You cannot copy content of this page