16 insule ecologice digitalizate în Corabia. Acces cu cheie pentru aruncarea gunoiului

163

Cetățenii orașului Corabia vor fi responsabilizați să depună selectiv deșeuri, prin introducerea unui sistem digitalizat de containere, sub formă de insule ecologice. Pentru monitorizarea selectării și cantității deșeurilor colectate, accesul cetățenilor se va face cu chei speciale (card sau telefon mobil).

Consiliul local al orașului Corabia, întrunit în ședință extraordinară, a aprobat ieri, 10 mai, proiectul inițiat de primarul orașului Corabia, ing. Iulică Oane, “ÎNFIINȚAREA A 16 INSULE ECOLOGICE DIGITALIZATE SUPRATERANE INCASETATE CU CONTAINERE DE 1,1MC, ÎN ORAȘUL CORABIA”, în vederea finanțării acestuia în cadrul apelului PNRR, runda a doua.
Valoarea totală a proiectului este în cuantum de 1.386.335,34 Lei, cu TVA inclus iar valoarea neeligibilă (cofinanțarea) a proiectului, pe care orașul Corabia o va suporta din bugetul propriu este în valoare de 232.367,34 lei cu TVA inclus.
,,O insulă ecologică înseamnă un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, containere protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, cu modul GSM pentru transmisie date și cu o bază de date privind beneficiarii serviciului. Datele sunt utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare, care oferă informații privind volumul și tipul de deșeuri colectate, precum și persoanele care introduc deșeurile în containere.
Necesitatea ce se urmărește a fi realizată prin proiect este de a moderniza sistemul de colectare a deșeurilor reciclabile precum și de a conștientiza populația cu privire la importanța colectării selective a deșeurilor reciclabile și impactul pozitiv asupra mediului înconjurător în care aceștia trăiesc. O altă necesitate ce se va rezolva prin proiect este de aliniere la liniile directivei de digitalizare a tuturor domeniilor de activitate la nivelul societății.,, anunță administrația orașului oltenesc de la Dunăre.
Prin acest proiect, se vor achiziționa pubele digitalizate care vor avea softuri care vor permite raportarea cantităților colectate, putându-se accesa aceste date direct din fața calculatorului. Containerele vor avea încorporat și un GPS pentru localizare.
Accesul cetățenilor va fi unul controlat: depunerea deşeurilor în cuve nu va fi permisă fără un card autorizat. Potrivit primăriei, cel puţin 75% din apartamentele arondate unei platforme vor fi dotate cu chei de acces (card sau telefon mobil).
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va realiza achiziția insulelor ecologice digitalizate, iar la contractare, se va semna un acord de Asociere intre Minister și Primăria Corabia.