Senatorul Liviu Voiculescu: Violența în școli va fi sancționată! Măsurile merg până la exmatriculare, în situații excepționale

56

Exmatricularea va fi reintrodusă ca măsură de sancționare a violenței în școli, cu drept de reînscriere, anunță senatorul de Olt Liviu Voiculescu, președintele PNL Olt. Potrivit parlamentarului oltean, amendamentul a fost adoptat astăzi de Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor.

Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a adoptat azi un amendament care prevede că violenţa fizică sub orice formă din şcoli se va sancţiona. În acest context, exmatricularea elevilor se poate face doar în situaţii foarte grave, cu drept de reînscriere în anul şcolar următor, în aceeaşi unitate de învăţământ, cu excepţia elevilor din învăţământul postliceal. Senatorul de Olt Liviu Voiculescu anunță care sunt sancțiunile ce vor fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei.
,,Un amendament depus de PNL, PSD şi Ministerul Educaţiei prevede sancționarea violenţei fizice sub orice formă din şcoli. Conform amendamentului, exmatricularea elevilor se poate face doar în situaţii foarte grave, cu drept de reînscriere în anul şcolar următor în aceeaşi unitate de învăţământ, iar mustrarea în fața colegilor va fi interzisă.
Sancţiunile ce pot fi aplicate elevilor, în funcţie de gravitatea faptei, sunt:
-observaţie individuală;
-mustrare scrisă;
-retragerea temporară sau pe durata întregului an şcolar a burselor de care beneficiază elevul;
-mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi unitate de învăţământ;
-suspendarea elevului pe o durată limitată de timp;
-preavizul de exmatriculare;
-exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul şcolar următor, în aceeaşi unitate de învăţământ;
-exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învăţământul postliceal.
Aceste sancţiuni pot fi însoţite şi de scăderea notei la purtare.
Amendamentul a fost adoptat astăzi de Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor.,, anunță Liviu Voiculescu.