Un gest simplu, un mare ajutor: 26 de jandarmi olteni au salvat 78 de persoane

73

Jandarmii olteni raportează încă o misiune îndeplinită, de data aceasta una de suflet care a dus la salvarea sănătății .și vieții a zeci de persoane. Ei s-au implicat în campania de donare de sânge și îi îndeamnă pe semeni să le urmeze exemplul.

26 de jandarmi olteni au contribuit la susținerea vieții și sănătății pentru 78 de persoane. Gestul umanitar s-a derulat în cadrul Campaniei ”DONEAZĂ SÂNGE! SALVEAZĂ O VIAȚĂ!” organizată la nivel național de Jandarmeria Română pe parcursul acestei luni.

,,Campania națională are ca scop informarea şi conştientizarea cetățenilor cu privire la nevoia reală de sânge pentru transfuzii din spitalele din România, creşterea numărului de donatori şi suplimentarea stocurilor sanguine. Donarea de sânge este un act de responsabilitate socială, de dragoste față de semenii aflați în suferință, a oamenilor bolnavi care așteaptă o șansă la viață.  Un simplu gest de a dărui înseamnă mai mult decât a primi! Un gest caritabil cu o valoare inestimabilă pentru cei care au nevoie!,, declară cp. Simona Floricel, purtătorul de cuvânt al IJJ Olt.

Potrivit statisticilor, unul din zece pacienți care ajung la spitalele din România are nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge, iar un donator poate salva chiar și trei vieți, pentru că în laboratoare, specialiștii pot să separe următoarele:
– celule roșii (se folosesc mai ales la intervenții chirurgicale și sunt ‘bune’ până la 35 de zile de la recoltare);
– trombocite (sunt ‘bune’ până la 5 zile de la recoltare și pot ajuta la tratamentul bolnavilor de cancer și leucemie);
– plasmă (congelată, poate fi folosită până la 12 luni și este cel mai des utilizată în accidente și traume, arsuri).

Poate deveni donator orice persoană cu vârste între 18 – 60 de ani și greutate minimă de 50 de kg atât la femei cât și la bărbați. Persoanele peste 50 de ani trebuie să aibă o adeverință de la medicul de familie că nu suferă de boli cronice și neuropsihice. Donatorul nu trebuie să consume alcool și grăsimi cu  24 de ore înainte de recoltare.

Donarea de sânge prezintă și avantaje: sunt efectuate analize: grup sanguin OAB/Rh(D), subgrupe A/AB, fenotipare Rh/Kell, hemoglobina, probe hepatice (ALT), teste pentru hepatita B, C, pentru HIV, HTLV, sifilis; monitorizarea stării de sănătate prin evaluarea clinică și de laborator cu ocazia fiecărei donări; 1 zi liberă (ziua donării – în cazul angajaţilor cu carte de muncă); atribuite (la cerere) 7 tichete valorice;  reducere de 50% pe mijloacele de transport în comun pentru 30 de zile; regenerarea sângelui induce o stare de bine fizic și mental cu totul aparte.