Misiune pentru viață: Jandarmii olteni au donat sânge pentru semenii aflați în suferință

56

Jandarmii olteni au fost azi în misiune pentru viață, la Centrul de Transfuzie Sanguină Slatina. Ei au răspuns din nou apelului campaniei ”Donează sânge! Salvează o viață!”, inițiată de Patriarhia Română și la căreia Jandarmeria Română i s-a alăturat de mai mulți ani.

Un gest făcut azi de către jandarmii olteni va aduce speranța de viață pentru numeroși semeni suferinzi care au nevoie acută de sânge. Zece oameni ai legii s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Slatina pentru a răspunde apelului privind donarea, dar și pentru a da astfel un exemplu și a-i impulsiona pe cetățeni să nu rămână indiferenți la strigătele de ajutor ale celor pentru care sângele înseamnă viață.

,,Lipsa de sânge din spitale continuă să fie o importantă problemă a sistemului medical. Astăzi, am răspuns solicitării Centrului de Transfuzie Sanguină Slatina pentru că transfuziile sanguine sunt esențiale pentru pacienți. Pentru a încuraja donarea de sânge, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt au donat pentru cei aflați în dificultate.
Astfel de activități vor continua, următoarea acțiune este planificată să se desfășoare înainte de Sărbătorile Pascale, în cadrul campaniei ”Donează sânge! Salvează o viață!”, campanie inițiată de Patriarhia Română și la care Jandarmeria Română s-a alăturat de mai mulți ani. Ne dorim ca prin această acțiune să contribuim la creșterea numărului de donatori de sânge și astfel să ne implicăm activ în ameliorarea unei probleme de sănătate publică. Invităm astfel toate persoanele care îndeplinesc criteriile de eligibilitate să doneze sânge!,, declară cpt. Simona Floricel, purtătorul de cuvânt al IJJ Olt.

Potrivit statisticilor, unul din zece pacienți care ajung la spitalele din România are nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge, iar un donator poate salva chiar și trei vieți, pentru că în laboratoare, specialiștii pot să separe următoarele:
– celule roșii (se folosesc mai ales la intervenții chirurgicale și sunt ‘bune’ până la 35 de zile de la recoltare);
– trombocite (sunt ‘bune’ până la 5 zile de la recoltare și pot ajuta la tratamentul bolnavilor de cancer și leucemie);
– plasmă (congelată, poate fi folosită până la 12 luni și este cel mai des utilizată în accidente și traume, arsuri).