Polițiștii și jandarmii olteni, acțiune în rândul cetățenilor pentru a-i conștientiza de importanța numărului de urgență 112/ FOTO

115

În fiecare an, la data de 11 februarie se sărbătoreşte Ziua Numărului Unic European de Urgenţă 112, care reprezintă sistemul tehnic şi organizaţional al recepţionării şi transmiterii apelurilor de urgenţă pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică ori privată sau mediul. Azi, polițiștii și jandarmii olteni au desfășurat o acțiune în rândul cetățenilor, cărora li s-au explicat care sunt situațiile temeinic justificate pentru apelarea numărului de urgență 112 și ce riscă pentru apelurile false.

Astăzi, 11 februarie, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, ai Biroului Siguranță Școlară și cei ai Poliției Municipiului Slatina, alături de jandarmii Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, au organizat o activitate informativ-preventivă în municipiul Slatina pentru a marca Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgență 112 și pentru a face cetățenii să conștientizeze importanța acestui serviciu și să înțeleagă rolul acestuia.

În anul 2022, în urma apelurilor la numărul unic de urgență 112, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt au intervenit la peste 17.500 de solicitări.

,,În situațiile de urgență, fiecare secundă contează, de aceea polițiștii recomandă să nu se abuzeze de acest număr de telefon dacă nu există într-adevăr un motiv real sau o urgenţă. Serviciul de urgență 112 este destinat cetățenilor și, utilizat responsabil, poate salva vieți. În cadrul activităților, cetățenilor li s-au explicat care sunt situațiile temeinic justificate pentru apelarea numărului de urgență 112 și li s-a reamintit că prin intermediul acestui număr se asigură asistență imediată în situații de urgență, atunci când este pusă în pericol viața, integritatea, sănătatea cetățeanului, ordinea publică și proprietatea publică sau privată. Polițiștii au reamintit și faptul că persoanele cu deficiențe de auz sau de vorbire pot solicita ajutor în situații de urgență printr-un serviciu dedicat, care le permite să relaționeze prin mesaje cu autoritățile. Serviciul este gratuit și se numește SMS 113.,, anunță IPJ Olt.

Oamenii legii atrag atenția că apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114 se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei sau cu prestarea de la 100 de ore la 200 de ore de activități în folosul comunității. Săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei sau cu prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității.

Alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității. Săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei sau cu prestarea de la 400 de ore la 800 de ore de activități în folosul comunității.