Muncitori români, exploatați în Norvegia. ITM Olt face recomandări oltenilor pentru a nu deveni victime

47

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a transmis azi oltenilor care doresc să muncească peste granițe un mesaj de conștientizare după ce românii care muncesc în Norvegia au devenit victime ale exploatării.

Inspectorii de muncă olteni atrag atenția asupra unor cazuri de sclavie modernă înregistrate în Norvegia. Muncitorii români au fost fraudați de către compatrioți care au luat credite în locul lor, cu documente furate.

,,Din informațiile oferite de Ambasada României la Oslo, a rezultat că cetățeni români, aflați la muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei, au devenit victime ale exploatării prin muncă și/sau ai unor înșelătorii financiare. Muncitori români au fost fraudați de compatrioți, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară angajaților și au accesat credite foarte mari, la diferite instituții de credit din Norvegia, în numele și pentru angajatul lor. Mulți dintre aceștia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite. În timp ce plățile au ajuns către angajator, facturile și creanțele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant. Metodele folosite de fraudatori sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identității prin atribuirea de funcții de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme în numele victimei. “Facilitatorii” solicită 20-30% din sumă, copie după pașaport, CNP Norvegian și token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii „împrumută” alte sume considerabile fără știință, dar cu documentele păgubitului.,, anunță ITM Olt.

Inspectorii de muncă transmit o serie de recomandări oltenilor pentru a evita situații ademănătoare:

 • să nu accepte cu ușurință ofertele de muncă prin intermediul anunțurilor on-line, covorbiri telefonice;
 • să nu apeleze la persoane necunoscute în mod direct;
 • să verifice cu atenție oferta locului de muncă;
 • să citească cu atenție clauzele contractului de mediere;
 • să verifice adresa și existența angajatorului străin pentru care a optat;
 • să nu accepte să plece la muncă în străinătate fără un contract de muncă și în limba română sau contractele de angajare acceptate în țara de destinație;
 • să nu accepte achitarea unor sume de bani cu titlu de comision, garanții sau cheltuieli de transport neefectuat;
 • să nu cedeze nimănui dreptul de a le încasa bani pentru munca prestată;
 • să nu înstrăineze documentele de identitate sau cardul bancar;
 • să verifice dacă agențiile care oferă locuri de muncă în străinătate sunt înregistrate la inspectoratul teritorial de muncă www.inspectiamuncii.ro;
 • să consulte Ghidul lucrătorului român în țările Uniunii Europene www.inspectiamuncii.ro sau www.mmuncii.ro;
 • pot solicita un loc de muncă în străinătate și Agenției de șomaj, prin rețeaua EURES www.anofm.ro.

Persoanele fizice nu au dreptul să exercite activități de mediere a angajării cetățenilor români în străinătate. Agentului de plasare îi este interzis să perceapă tarif de mediere, comisioane sau alte taxe.

Oltenii care doresc să muncească în străinătate sb ocrotirea statului pot alege varianta sigură a ofertelor de muncă venite din partea angajatorilor străini prin Serviciul Eures. Informații despre locurile de muncă pot fi consultate pe pagina: EURES Romania (anofm.ro) ori de la consilierul Eures al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt.