Atenționări de avalanșe: 118 persoane salvate de salvamontiști

15

Salvamontiștii români au primit în 24 de ore peste 100 de apeluri de intervenții, „un număr îngrijorător de mare de evenimente montane”. Ei au salvat 118 persoane, dintre care 57 au fost predate către ambulanţe şi echipajele SMURD pentru a fi duse la spital.

„Zi de foc pentru salvamontiştii din întreaga ţară, solicitaţi să intervină la un număr îngrijorător de mare de evenimente montane. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit 102 apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor (…) În cazul acestor intervenţii au fost salvate 118 persoane, 57 dintre acestea fiind predate la Serviciul de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital”, a informat Salvamont România azi într-o postare pe Facebook.

Salvamont România atrage atenția asupra pericolului de avalanșe și a publicat harta cu cele mai expuse zone la astfel de evenimente.

În munții Făgăraș, la altitudini de peste 1.800 m, riscul de avalanșă este la nivelul maxim, 5 din 5. În același interval s-au mai primit şi 53 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană şi despre domeniile schiabile. La serviciul Salvamont Sinaia s-au înregistrat cele mai multe apeluri pentru intervenţie – 13, urmat de Salvamont Municipiul Braşov şi Salvamont Cluj cu câte 9, iar la Salmont Voineasa şi Salvamont Borşa au fost câte 7 solicitări de intervenţie. Risc crescut de avalanșe Salvamont România mai avertizează turiştii că în această perioadă în zona montană sunt anunţate fenomene meteo extreme, vânt puternic cu transport de zăpadă, vizibilitate redusă, temperaturi scăzute şi risc important de avalanşe. În Munții Făgăraș, la altitudini de peste 1.800 de metri, riscul de producere de avalanșe este maxim, la nivelul 5 din 5.  Risc mare de avalanșă, nivelul 4, este și în Munții Bucegi, Țarcu-Godeanu, Parâng-Șureanu.