Profesori din Olt PROTESTEAZĂ azi în fața Guvernului

108
foto: FSLI

Angajații din sistemul de învățământ ies azi în stradă, principala nemulțumire fiind salariile mici. Ei cer Executivului majorarea veniturilor, potrivit sindicaliștilor mulți dintre profesori nu au ajuns la nivelul salariului de bază prevăzut în legea salarizării din anul 2017. Printre cei care protestează se njumără și cadre didactice din județul Olt.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, ce reprezintă drepturile și interesele a peste 350.000 de salariați din învățământ, organizează azi, 1 februarie, începând cu ora 12.00, pichetarea sediului Guvernului. La protest participă aproximativ 1000 de membri de sindicat. Printre cei care-și exprimă azi nemulțumirile Executivului se numără și 20 de cadre didactice din județul Olt.
,,Acțiunea urmărește să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar și personalul didactic, probleme generate de salarizarea nemotivantă. Nu trebuie uitat că personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1800-2300 de lei, iar creșterea inflației (16.4% în luna decembrie 2022), concomitent cu creșterea prețurilor la produsele de bază și la utilități au condus la creșterea gradului de sărăcire. În ceea ce privește salarizarea personalului didactic, nivelul salariilor stabilite de Legea-cadru nr.153/2017 pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar și superior nu reflectă importanța socială a muncii depuse de cadrele didactice.,, anunță sindicaliștii.
Potrivit reprezentanților sindicali, din cauza salariilor foarte mici, sistemul educațional se confruntă cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puțini tineri aleg să profeseze în sistemul de învățământ, iar cei aflați la sfârșit de carieră aleg să se pensioneze.