Alocații, indemnizații, ajutoare și subvenții MAJORATE din martie

336

Mai multe prestații sociale vor crește de la 1 martie, în baza Indicatorului Social de Referință.  Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi.

”Este vorba despre Indicele Social de Referință care, așa cum prevede legea, și cum am prevăzut într-o lege adoptată în Parlament, va fi actualizat lunar.  Acum vom face această actualizare în martie și tot ce înseamnă prestații care se plătesc, prestații sociale.  Vorbim și despre acel ajutor din Legea 416, vorbim despre ajutoarele de șomaj, vorbim despre alocații, despre toate prestațiile care se plătesc în Agențiile Județene de Prestații și Inspecție Județene, vorbim despre ajutoarele pentru susținerea familiilor, pentru familiile monoparentale și bineînțeles subvenții și alte prime pentru inserție și alte lucruri. Vorbim de toate prestațiile sociale”, a explicat Marius Budăi.

Ministrul a anunțat că sumele cu care vor crește aceste prestații va fi publicate în momentul în care calculele vor fi finalizate.

Principalele prestații care ar urma să crească de la 1 martie:

  • ajutorul pentru persoana singură
  • ajutorul pentru familiile cu mai multe persoane
  • subvenția pentru persoane marginalizate 2.392 de lei
  • Indemnizația lunară pentru persoanele cu handicap 419 lei
  • indemnizația concediului de creștere a copilului – 1.495 de lei.
  • alocația lunară de plasament 1.081 de lei
  • valoarea minimă a indemnizației lunare de acomodare, în cazul adopției unui copil: 2.033 de lei.
  • valoarea indemnizației de sprijin de 718 lei

Potrivit Legii nr.225/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, incepand cu data de 1 martie 2022, valoarea indicatorului social de referinta se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul National de Statistica.