Ziua în care s-a născut România, acum 164 de ani. Ziua unui record mondial la Slatina, acum 17 ani

198

Astăzi, 24 ianuarie, este zi de sărbătoare națională, pe care tot românul o sărbătorește prin nemuncă. Este ziua în care s-a născut România, actul istoric de la 24 ianuarie 1859 reprezentând Unirea Principatelor Române sau ”Unirea Mică”. Victoria înaintașilor a fost cinstită în urmă cu 17 ani la Slatina prin stabilirea unui record mondial: cea mai mare Horă a Unirii.

Astăzi se împlinesc 164 de ani de la primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar, după ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales la 5/17 ianuarie 1859 domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/5 februarie și domn al Munteniei. Țelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.
Ziua de 24 ianuarie a fost declarată zi de sărbătoare legală în 2014. În această zi, autoritățile administrației publice organizează diverse manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

Inima Oltului aniversează astăzi, ca tot românul, Mica Unire, autoritățile organizând un ceremonial militaro-religios, cu depunere de coroane, la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Nu trebuie uitat că Slatina a stabilit cu prilejul celebrării Zilei Unirii un record mondial. Pe 24 ianuarie 2006, peste 15.000 de persoane s-au prins la Slatina în cea mai mare horă a unirii. Guinness World Records a confirmat recordul, hora de la Slatina fiind menţionată acum în documentele oficiale cu  13.828 de participanţi- numărul ecusoanelor pe care le-a confecționat primăria, care nu se aștepta la un aflux atât de mare de persoane.