Mesajul deputatului Chesnoiu la 164 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române

57

24 Ianuarie 2023 – 164 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în Moldova și în Țara Românească. O zi importantă din devenirea poporului nostru, în care deputatul de Olt Adrian Ionuț Chesnoiu a ținut să transmită un mesaj de evocare a trecutului istoric, dar și unul patriotic.

,,Sărbătorim astăzi un act istoric de o importanță covârșitoare pentru națiunea română, pentru identitatea noastră națională. Actul de la 24 ianuarie 1859 este încununarea unui efort al românilor de a trăi într-o singură țară, de a le fi recunoscută limba, tradiția și istoria, prim momente precum Unirea de la Alba Iulia sau Revoluția de la 1848.
Este meritul lui Alexandru Ioan Cuza, care a știut cum să obțină recunoaștere internațională, al iubitorilor de neam și țară, care au ales același domnitor atât în Țara Românească cât și în Moldova, sau este acel moment în istorie când efortul de sute de ani al unui popor clădește într-o clipă o minune care va dăinui indiferent de vremurile ce o vor urma. Căci minunea de la 24 ianuarie a fost scânteia care a conturat identitatea națională a poporului român, a conturat statul național român modern.
Fiecare dintre noi, în asemenea momente, retrăim apartenența necondiționată la sacrificiul înaintașilor noștri care au creat România, Patria celor care simt românește sau a celor care pot trăi aici românește, indiferent de seminția lor. Dumnezeu să binecuvânteze România!,, a transmis Chesnoiu.