Slatina a găzduit prima ședință a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027

96

Vineri, 20 ianuarie, la sediul Consiliului Județean Olt din Slatina a avut loc prima ședință a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, structură cu rol decizional strategic în procesul de implementare a Programului, în cadrul căreia a fost aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a Comitetului, au fost prezentate Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 și Planul de comunicare al Programului.

La întâlnire, au fost prezenți, alături de conducerea ADR Sud-Vest Oltenia, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai autorităților publice centrale și locale din regiunea Oltenia, membri ai comunității academice și de cercetare, ai mediului de afaceri și societății civile.

,,Este un moment important pentru regiune, pentru trasarea direcțiilor de dezvoltare viitoare, pentru noul Program Regional pe care îl vom implementa în Oltenia și a cărui monitorizare va fi în sarcina acestui comitet care s-a reunit pentru prima dată. Ne-am bucurat de o prezență numeroasă și doresc să le mulțumesc pentru participare tuturor membrilor și observatorilor care compun Comitetul de Monitorizare, precum și reprezentanților Comisiei Europene, care ne-au fost alături încă de la început, cu care ne-am consultat permanent în ceea ce privește elaborarea Programului Regional și care vor continua să urmărească implementarea acestuia.

Îmi doresc ca întâlnirile noastre viitoare să fie cât mai productive, să fim parteneri, vă încurajez să nu ezitați să vă expuneți ideile, să avem discuții constructive și să stabilim împreună direcțiile care să conducă la dezvoltarea regiunii prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027.,, a declarat Alexandru Stănescu, director general ADR SV Oltenia.

„Mă bucur să mă aflu astăzi aici, în județul Olt, și să reprezint Comisia Europeană la o întâlnire atât de importantă cum este formarea acestui comitet. Faptul că deciziile legate de Program vor fi luate la nivel regional va permite o mai bună înțelegere a problemelor și a modalității în care fondurile pot fi folosite eficient. Mă bucur, de asemenea, că în jurul acestei mese sunt oameni care au un rol foarte important în procesul de monitorizare a Programului”, a spus Krzysztof Kasprzyk, director adjunct al Unității pentru România și Croația – DG Regio.
În cadrul ședinței, a fost aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a Comitetului, a fost prezentat Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 și au fost discutate mai multe aspecte privind buna implementare a acestuia.
„Ne dorim ca noul Program Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 să dezvolte regiunea în cel mai bun mod posibil. În perioada următoare, vom începe să lansăm în consultare publică, pe rând, ghidurile solicitantului. Va fi un an plin, cu multe apeluri lansate, cu multe proiecte depuse. Ne așteaptă o perioadă intensă, atât pe noi, cât și pe viitorii beneficiari ai Programului Regional, dar sunt convins că vom reuși să gestionăm cu succes tot acest proces”, a spus Cătălin Catană, directorul Autorității de Management pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia.
ADR Sud-Vest Oltenia este Autoritate de Management pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 și gestionează, în această calitate, peste 1,2 miliarde de euro alocate regiunii, formată din cinci județe: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.