VIDEO/ Slatina, în 30 de imagini document preluate după cărți poștale de epocă- un cadou pentru slătineni de la Muzeul Județean, la ceas aniversar

110

Slatina împlinește astăzi 655 de ani de la prima atestare documentară, într-un act semnat, la începutul anului 1368, de Vladislav I Vlaicu prin care-i scutea de vamă pe toţi negustorii braşoveni care treceau Oltul, la Slatina. La ceas aniversar, Muzeul Județean Olt le oferă slătinenilor un cadou-document, prezentând în imagini vechi Slatina Amintirilor.

,,Cu prilejul aniversării a 655 de ani de atestare documentară a Slatinei, Muzeul Județean Olt vă invită să vizionați 30 de imagini document preluate după cărți poștale de epocă. Acestea au circulat în interstițiul cronologic 1900-1940 și surprind dezvoltarea sa edilitar-urbanistică. Așadar, Un Minut de Istorie despre Slatina amintirilor, amprenta și memoria locului… La mulți ani, Slatina!,, a transmis Muzeul Județean Olt.

De-a lungul istoriei, numele Slatinei a fost pomenit în momente importante. Astfel, documentele reliefează faptul că, în vara lui 1522, Radu de la Afumaţi a repurtat o victorie importantă împotriva turcilor chiar pe meleagurile municipiului, iar trei secole mai târziu, în timpul Revoluţiei de la 1821, pandurul Tudor Vladimirescu, în timp ce venea dinspre Craiova, s-a întâlnit aici cu haiducul Iancu Jianu care plecase din Caracal să-i ajute pe revoluţionari.

La renumele localităţii au contribuit o serie de personalităţi, născute sau asimilate, care s-au remarcat în activitatea profesională, indiferent de domeniul în care activau, fie că era vorba de ştiinţă, cultură sau educaţie. De la PS Aurelian, important om politic, ce a deţinut numeroase funcţii guvernamentale, inclusiv pe cea de premier, la poetul şi prozatorul Ion Minulescu, important reprezentant al Simbolismului românesc  sau Eugen Ionescu, protagonist al teatrului absurd, acestea au făcut cunoscut numele municipiului nostru nu doar în ţară ci şi în lume.

În timp, micul târg s-a dezvoltat şi a căpătat valenţe economice importante, pentru zona de sud a ţării. Apogeul dezvoltării a fost atins în vremea comunismului, când au fost construite marile intreprinderi în care şi-au găsit un loc de muncă mare parte dintre locuitori. Concomitent, s-au construit şi cartierele muncitoreşti care au contrastat cu imobilele de la început de secol XX.

Astăzi, Slatina continuă să fie un oraş dezvoltat, o contribuţie importantă având-o, pe lângă autorităţile locale, şi oamenii care şi-au făcut datorita, fiecare în parte.