Cine sunt personalitățile Slatinei care vor primi Titlul de Cetățean de Onoare de Zilele municipiului

517

Primăria Slatina va organiza în perioada 20- 24 ianuarie, cu ocazia împlinirii a 655 de ani de la prima atestare documentară a Slatinei, manifestarea „Gala Laureaților” ediţia a VII-a. În cadrul acesteia, se va conferi, ca în fiecare an, distincția ”Cetățean de onoare”, una din acțiunile importante de tradiție. Anul acesta, vor primi acest titlu doctorul Mircea Șerbu – pentru întreaga implicare în viața comunității locale, pentru implicarea în organizarea de activități culturale, precum și profesorul Nica Dumitru – pentru implicarea în învățământul oltean fiind unul dintre cei mai mari profesori de matematică pe care i-a dat Slatina.

Primăria Slatina va acorda 1324 de PREMII de Zilele municipiului. Care sunt busele și cuantumul acestora | Realitatea Oltului

Pe data de 20 ianuarie 2023, Slatina împlinește 655 de ani de la prima atestare documentară, ocazie cu care administrația municipală va acorda și titlul de „Cetățean de onoare” unor înalte personalități care au contribuit la realizarea unor noi legături științifice, culturale sau economice cu efecte favorabile municipiului, persoane care prin activitatea lor creează o imagine deosebită municipiului Slatina și contribuie la realizarea unei legături între capitala Oltului și alte localități.

LISTA/ Cei mai buni elevi ai Slatinei, premiați la „Gala Laureaților”, de Zilele municipiului | Realitatea Oltului

Anul acesta, vor primi această distincție:

  • Doctor Mircea Șerbu – pentru întreaga implicare în viața comunității locale, pentru implicarea în organizarea de activități culturale încă din anii 1970, cu invitați de marcă precum Marin Sorescu sau pictorul Sabin Bălașa. Este deținătorul unei biblioteci unice de carte veche și numismatică, colecționar de facturi originale de comerț (deține peste 1000 de facturi din anul 1900 până în prezent) și posesorul unei colecții de fotografie document privind istoria municipiului Slatina. A scris în publicațiile vremii despre municipiul Slatina și istoria acestuia.
  • Profesor Nica Dumitru – pentru implicarea în învățământul oltean, fiind unul dintre cei mai mari profesori de matematică pe care i-a avut municipiul Slatina. A facut parte din înțelepții județului Olt care, încă de la începutul carierei profesionale, a fost călăuzit de vorbele marelui matematician, astronom, pedagog și ministru al educației, Spiru Haret „cum arată astăzi școala, așa va rămâne mâine țara”. În cercetare – valorificare a publicat tot ce a însemnat matematică la nivel de învățământ primar, gimnazial, liceal, superior. A primit mai multe Titluri Științifice, Premii și Diplome de la instituții de prestigiu din țară și străinătate. În calitate de Senator în Parlamentul României, a susținut dezvoltarea și modernizarea învățământului românesc.