Impozitele și taxele locale se pot plăti ONLINE în ZECE localități din Olt. Ce  primării oferă această facilitate

293

Odată cu începutul noului an, cetățenii formează cozi la ghișee pentru a-și plăti dările către stat, deși pot achita taxele și impozitele anuale până la finele lunii martie beneficiind de bonificație. Pentru oltenii care doresc să scape de drumurile și cozile la ghișeele administrațiilor locale există ghișeul virtual. Varianta de plată este posibilă însă doar în cazul a 10 primării din Olt, iar numărul celor care utilizează această variantă este destul de mic.

Potrivit Codului Fiscal, persoanele care achită până în dată de 31.03.2023 impozitele și taxele locale datorate pentru întregul an beneficiază de o bonificație de 10%. Modalitatea principală de plată este direct la ghișeele administrațiilor locale, astfel că nu puține sunt localitățile în care se înregistrează cozi uriașe.

De câţiva ani de zile, cetățenii care nu doresc să facă drumuri la ghișee pentru a-și plăti dările către stat pot alege varianta plății cu card bancar, internet banking sau mobile banking, ori ghișeul virtual. Oltenii pot plăti taxele și impozitele locale sau alte taxe cu un click doar la zece primării din județ, iar amenzi și alte taxe la ANAF și Inspectoratul Județean în Construcții. În sistemul naţional electronic de plată online (SNEP) sunt înregistrate, din cele 112 primării din Olt, doar administrațiile municipale Slatina și Caracal, cele orășenești de la Corabia, Balș și Piatra-Olt, iar din mediul rural cele din Bobicești, Ianca, Rusănești, Vădăstrița și Vitomirești.

Potrivit datelor de pe portalul ghișeul.ro, au ales această variantă de plată: 868 de persoane la Balș, 72 la Bobicești, 922 la Corabia, 2773 la Caracal, 8.339 la Slatina, 4 la Ianca, 7 la Piatra-Olt, 9 la Rusănești, 5 la Vitomirești, 2 la Vădăstrița.

Sistemul dă contribuabililor posibilitatea de a achita online impozite pe proprietăți și taxe, precum și amenzi contravenționale, cu deducerile aferente plății în 48 de ore. Instituțiile publice acceptă toate mijloacele electronice de plată online: internet banking, mobile banking, fără a se limita la acestea. La nivelul județului Olt, cel mai accesat a fost ghișeul ANAF, unde au plătit online 10.662 persoane, în timp ce la Inspectoratul în Construcții Olt încă nu s-a înregistrat nicio plată.