Cadou dătător de VIAȚĂ, făcut de militarii de la Deveselu

691

Centrul de Transfuzie Sanguină Slatina are nevoie de cât mai mulți donatori, confruntându-se cu o criză acută de lichidul salvator de vieți. Printre cei care au ales la început de an să facă un cadou dătător de viață semenilor suferinzi aflați în spitalele din județ ori din țară se numără zeci de miitari de la Baza 99 Deveselu.

Un donator poate salva viața a trei pacienți, iar persoanele care doresc să facă acest gest și să vină în ajutorul celor care au nevoie sunt așteptate să doneze la Centrul de Transfuzie Sanguină Olt, Slatina, str. Ecaterina Teodoroiu (clădirea Policlinicii Vechi). La început de an, au ales să răspundă pozitiv apelului semenilor, militarii români de la Baza Deveselu.

,, Dăruiește timp cu folos! Un început de an altfel pentru militarii din baza noastră, care alături de reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Slatina au donat sânge pe 5 ianuarie, astfel ajutându-i pe cei aflați în suferință. Cei 45 de donatori printre care și doi militari rezerviști au realizat că prin această activitate își pot ajuta semenii, viața acestora depinzând de gestul lor. Nouă ne pasă, suntem bucuroși să ajutăm, vă asteptăm alături de noi! Este ușor să faci bine! Fii solidar! Donează sânge și salvează vieți!,, este mesajul Bazei Militare 99 Deveselu.

Poate deveni donator orice persoană cu vârste între 18 – 60 de ani și greutate minimă de 50 de kg atât la femei cât și la bărbați. Persoanele peste 50 de ani trebuie să aibă o adeverință de la medicul de familie că nu suferă de boli cronice și neuropsihice. Donatorul nu trebuie să consume alcool și grăsimi cu  24 de ore înainte de recoltare.

Donarea de sânge prezintă și avantaje: sunt efectuate analize: grup sanguin OAB/Rh(D), subgrupe A/AB, fenotipare Rh/Kell, hemoglobina, probe hepatice (ALT), teste pentru hepatita B, C, pentru HIV, HTLV, sifilis; monitorizarea stării de sănătate prin evaluarea clinică și de laborator cu ocazia fiecărei donări; 1 zi liberă (ziua donării – în cazul angajaţilor cu carte de muncă); atribuite (la cerere) 7 tichete valorice;  reducere de 50% pe mijloacele de transport în comun pentru 30 de zile; regenerarea sângelui induce o stare de bine fizic și mental cu totul aparte.

Un bărbat poate dona de 4- 5 ori de an (minim de 70 de zile ȋntre 2 donări), iar o femeie de 3-4 ori pe an (minim de 90 de zile între 2 donări).