Controalele ITM Olt la patroni, soldate cu 90 de sancțiuni. Ce drepturi le-au încălcat salariaților lor

91

În ultima lună a anului 2022, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 152 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă. Zeci de sancțiuni au fost applicate patronilor depistați încălcând drepturile salariaților.

Inspectprii ITM Olt au efectuat în decembrie 2022 verificări din punct de vedere al respectării legislației specifice la activități din domeniile: construcții, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. Nici de data aceasta controalele nu au fost lipsite de nereguli depistate.

,,În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 158 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a   contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;  neefectuarea controlului medical periodic. Pentru cele mai grave s-au aplicat 90 sancțiuni, din care 85 avertismente și 5 amenzi în valoare totală de 49.500 lei.,, declară inspectorul șef al ITM Olt, Cristian Ungureanu.

Inspectorii de muncă au identificat o persoană care desfășura muncă nedeclarată la un angajator din localitatea Caracal, obiect activitate fabricarea pâinii, angajatorului care o folosea fiindu-i aplicată o amendă în valoare de 20.000 lei.

De asemenea, în cursul lunii trecute au fost înregistrate 6 evenimente, soldate cu 6 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă.