Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt îi sfătuiește pe olteni să fie atenți la produsele pe care le cumpără în această perioadă. În scopul prevenirii apariţiei îmbolnăvirilor la om în urma consumului de alimente în perioada Sărbătorilor de iarnă, precum şi în scopul prevenirii răspândirii Pestei Porcine Africane, au fost intensificate controale sanitare veterinare în vederea verificării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de porc şi alte alimente de origine animală şi nonanimală destinate consumului uman. Deja au fost identificate mai multe neregulo.
În perioada 29 noiembrie- 8 decembrie, inspectori din cadrul DSVSA Olt au efectuat 58 de controale oficiale, care au urmărit modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, oua) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final, inclusiv controale în târguri și în trafic împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean și Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt.
,,S-au aplicat 4 sancțiuni contravenționale conform H.G. 984/2005, cu modificările și completările ulterioare, în valoare de 13600 lei și 5 avertismente conform O.G. 2/2001, la unități de alimentație publică, magazine alimentare, baruri, pentru: supraaglomerare în depozite și nerespectarea compatibilității produselor la depozitare; manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare de igienă; neverificarea stării de sănătate a personalului; lipsă monitorizare temperature pentru spațiile cu regim termic controlat; condiții de igienă necorespunzătoare; nu se respectă frecvența recoltării probelor conform programului de autocontrol; desfășurarea activității fără a deține înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor . S-au luat măsuri pentru a interzice comercializarea produselor si a alimentelor în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar sau în sistem de vânzare stradal, la solicitarea altor instituții abilitate.,, a transmis DSVSA Olt.
Specialiștii sanitar-veterinari recomandă consumatorilor să se aprovizioneze cu produse alimentare, carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, astfel având certitudinea că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.
După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12˚C.